Planet nikad nije bio manji i bliži i nikad se više nije putovalo. Prošle godine zabilježeno je više od 1,32 milijarde putovanja u strane zemlje. Usporedbe radi, 1990. godine, taj broj iznosio je 439,5 milijuna.

Istina, valja reći i kako je broj stanovnika na zemlji u međuvremenu narastao za više od 2 milijarde, ali svejedno, to ne mijenja činjenicu da danas ljudi putuju više no ikad, a posebno se to tiče obilaženja egzotičnih i nekad teško dostupnih destinacija.

Boom turizma u 21. stoljeću nije nastao zbog putovanja u razne europske destinacije, već zbog onih u Aziji, Južnoj Americi, Africi i Bliskom Istoku. Primjerice, prije 27 godina, Azija je dočekala 56 milijuna gostiju, dok se lani taj broj popeo na 323.



Pa, sad se već sigurno pitate, koja je zemlja doživjela najveći turistički boom?

Prema podacima Ujedinjenih naroda, nijedna zemlja nije toliko napredovala u pogledu turizma poput – Kambodže.

Zemlju koja se 1990. još oporavljala od vladavine Crvenih kmera, tad je posjetilo tek 17 tisuća turista. Danas, gotovo 30 godina poslije, ta brojka je narasla na više od 5 milijuna, što je otprilike rast od nevjerojatnih 32 tisuće posto!



Nakon Kambodže odmah su se pozicionirale njoj dvije susjedne zemlje – Laos (14 tisuća – 3,3 milijuna) i Mijanmar (21 tisuća – 3,2 milijuna). Od ostalih zemalja koje su doživjele turističku ekspanziju, valja još spomenuti Vijetnam, Iran, Kubu, Oman, Peru

Što se tiče zemalja koje su više turista imale 1990., na svijetu postoje tek tri – Rumunjska, Švicarska i Mađarska.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju