1. Prvo 'proganjanje' balona
Do prvog leta balonom u Zagrebu došlo je zbog neobične oklade između mađarskog zrakoplovnog natporučnika Johanna Mannsbacha i Zagrepčanina Julija Rudovića. Nesvakidašnji sportski događaj održao se 1905. godine, a zagrebački list 'Obzor' detaljno je izvještavao o tijeku zbivanja.

Gotovo pola grada okupilo se na Mažuranićevu trgu i uz zvukove koračnice pljeskom pozdravljalo zrakoplovce. Događaj su upotpunili zagrebački automobilisti i motociklisti koji su krenuli na 'mnogobrojno proganjanje' zrakoplova po uzoru na sličnu manifestaciju već održanu u Beču. Ovdje saznajte 10 stvari koje sigurno niste znali o Zagrebu.

Tijekom leta članovi posade snimili su prve fotografije Zagreba iz zraka. Balon Turtul (mađ. Sokol) sretno je sletio u blizini mađarske ravnice odakle je kasnije vlakom vraćen u Peštu. Let je sa svojim automobilom pratio i gospodin Budicki.

2. Prvi službeni zagrebački slastičar
Pravi začetnik zagrebačkog slastičarstva bio je Alois Schönoa (otac Augusta Šenoe). On je 1848. otvorio vlastitu slastičarnicu i oduševio sugrađane raznovrsnim, bogatim kolačima. Pripremao je slastice i za potrebe Kaptola pa je imenovan biskupskim sladopekom. Pronašli smo najbolji zagrebački kesten pire!

3. Asteroid Zagreb
Hrvatski astronomi, braća Aleksandar i Stefan Cikota, otkrili su 2008. nepoznati asteroid u pojasu između Marsa i Jupitera i nazvali ga Zagreb. Tako je Zagreb postao jedan od malobrojnih gradova koji imaju svoj asteroid. A postoji i asteroid Croatia! Njega je 1906. otkrio njemački astronom Jakob Kopf.

Više zanimljivosti o glavnom gradu Hrvatske možete pročitati u novoj knjizi 'Upoznaj Zagreb' autorice Vesne Stričević. Ovaj jedinstven vodič u izdanju Naklade Nika donosi mnoštvo korisnih informacija koje su popraćene s lako pamtljivim, ali mnogim Zagrepčanima nepoznatim sličicama o njihovim davnim sugrađanima.

Kako bi se sadržaj knjige što kvalitetnije približio novim generacijama knjiga je oplemenjena duhovitim ilustracijama i atraktivnim zemljovidima koje potpisuju Gordana Ivković i Mirela Ivanković Bielen.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju