U sklopu konferencije 'Svjetski dan zelenih destinacija' održanoj u Ljubljani 27. rujna, Mali Lošinj primio je prestižni certifikat 'Top 100 održivih destinacija svijeta' u 2016. godini.

Ovaj certifikat zajednička je inicijativa organizacija Green Destinations, TravelMole, Destination Stewardship Center, Asian Ecotourism Network te Globalnog vijeća za održivi turizam. Za ulazak u Top 100 održivih destinacija svijeta bilo je potrebno zadovoljiti 15 glavnih kriterija koji destinaciju čine odgovornom i zelenom, i to po temama: priroda i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost te održivi destinacijski menadžment, koji i čine bit zelenog destinacijskog standarda. Ocjenjivačku komisiju sačinjavao je ekspertni tim Top 100 održivih destinacija te Top 100 održivih destinacija selekcijski panel u sastavu 40 međunaradonih top stručnjaka u turizmu i održivosti. Ovim certifikatom Mali Lošinj postao je dijelom najveće zelene destinacijske zajednice u svijetu.

Tijekom dvodnevne konferencije u sklopu Top 100 video priča, Mali Lošinj predstavio se svjetskoj publici video projekcijom o jedinstvenom Muzeju Apoksiomena. Sljedećeg dana konferencije, 28. rujna, Lošinj je po temi Turizam i okoliš prikazao projekt istraživanja i očuvanja morskog okoliša kroz javnu svijest i obrazovanje prezentacijom Prijateljstvo Lošinja i dupina.

Na svjetskom danu zelenih destinacija lansirana je 'Svjetska zelena karta', incijativa koja želi prikazati zelenu ponudu za putovanja svim potrošačima putem informacijskog sustava koji informira posjetitelje o najboljem doživljaju i iskustvu odmora u najodgovornijoj destinaciji svijeta. Na Zelenoj karti svijeta svoje mjesto uz Mali Lošinj pronašli su i otok Krk, Pula, Gorski kotar, Delnice te Drniš.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju