Na svaki puni sat, astronomski sat u Pragu, Orloj otkucava vrijeme, a za tu prigodu otvaraju se prozorčići kroz koje prolazi procesija figura dvanaestorice apostola, te se pomiču kipovi Smrti, Narcisa i Škrtca na rubu sata. Riječ je o pravoj lutkarskoj predstavi koja okuplja stotine i tisuće ljudi na glavnom prašku trgu.

Astronomski sat (Prašky Orloj) najstariji je takav sat koji je još uvijek u funkciji. Izradio ga je urar Mikuláš z Kadaně i astronom Jan Šindel, te postavili 1410. godine u sklopu zgrade Gradske vijećnice na Staromestkom trgu. Legenda kaže da su tvorce sata oslijepili, kako više nikad ne bi ponovili ovakav urarski spektakl. Naličje sata promijenjeno je u 19. stoljeću od strane slikara Josefa Manesa.

Sat se zapravo sastoji od tri dijela: mehanički dio pokreće spomenute figure, astronomski brojčanik prikazuje položaj Sunca i Mjesec, horoskop i centralnoeruopsku vremensku zonu, a tu je i kalendar s medaljonima koji obilježavaju mjesece u godini.

Orloj je specifičan jer pokazuje staro germansko vrijeme rimskim brojkama, staro češko vrijeme zlatnim brokama i astronomsko vrijeme na kalendarskom brojčaniku, ali je i jedini svjetski sat koji pokazuje babilonsko vrijeme kod kojeg dani traju od zore do sumraka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju