Eiffelov toranj

Francuzi nisu uvijek bili toliko zaljubljeni u svoj danas najveći ponos i generator turista. Čak štoviše, mnogi od njih - nisu to ni danas. Od samog postavljanja, ovaj toranj bio je trn u oku mnogim Parižanima. Pa je tako, 20 godina nakon postavljanja, umalo rastavljen na dijelove. No, uspio je preživjeti. Čak je Hitler htio da se toranj rastavi nakon što je osvojio Pariz u II. svjetskom ratu, ali ovaj je stvarno otporan!

Sfinga
Pješčane oluje i stalno pomicanje i premještanje hrpa pijeska, doveli su do toga da je Sfinga, danas jedan od najpoznatijih simbola Egipta, umalo bila zauvijek zatrpana. Kao da nije dovoljno što erozija i sunce stoljećima neumorno rade na tome da unište ovaj spomenik. No uz mnogo napora Egipćani su uspjeli sačuvati ovaj spomenik od nestanka, čak i nakon što su ga Francuzi gađali - topom!


Kip slobode
Kip slobode napravljen je u Parizu, kao francuski poklon Americi za proslavu neovisnosti. Kip je u dijelovima brodovima poslan preko Atlantskog oceana i umalo potonuo s njima tijekom transporta. Kao da bogovi mora nisu htjeli da brodovi dođu na svoje odredište, pa su na konvoj strmoglavili oluju koja ih je pratila cijelim putem. Srećom, nisu uspjeli...

Alamo
Danas su samo ostale ruševine građevine koja je služila na čast mnogim stanovnicima Teksasa. Prvotno je to bila kapelica koja nikada nije bila dovršena, niti služila prvotnoj namjeni. Kroz građanski rat postala je bolnica i nakon toga promijenila čak 16 vlasnika. Sve do trenutka kada Sam Houston nije htio raznijeti bombom, ali mu je srećom tadašnji guverner - to zabranio.


Spomenik Georgeu Washingtonu
Potres jačine 5,8 po Richteru pogodio je Washington 2011. godine i narušio temelje ovog veličanstvenog spomenika. Čak su i restauratori bili u brizi kako popraviti spomenik, a da se ne naruši sada nestabilna struktura. Uspjeli su u namjeri, ali pitanje je vremena kada će ovo područje pogoditi novi potres i opet testirati jačinu statue.

Bijela Kuća
Bijela kuća prvotno je bila - drvena. Zbog toga je tijekom povijesti puno puta gorjela, stradavala u potresima, napadima... No, ono što je skoro sravnalo Bijelu kuću do temelja bila su tri tornada koja su pogodila Washington 25. kolovoza 1814. godine.

Taj Mahal
Prvotno veličanstvena grobnica, skoro je postala vojno skladište. Nakon smrti Šaha Jahana, idejnog začetnika grobnice, Taj Mahal je bio zanemarivan i umalo doveden do uništenja. Uništena je fasada, a unutrašnjost pretvorena u skladište za vojsku. Srećom, nekom političaru je konačno sinulo da bi od mauzoleja moglo biti turističke koristi, pa ga je ipak dao urediti, što se ne bi moglo reći i za okolicu, ali je to danas svejedno jedna od najatraktivnijih lokacija planeta.

Koloseum
Koloseum je pretrpio dva udara munje - toliko o tome da grom nikada ne udara dvaput na isto mjesto. Munje su uzrokovale vatru i spalile sve drvene predmete koji su se nalazili unutar njegovih zidina. Najveće je uništenje došlo od ljudi koji su kamenje amfiteatra koristili za gradnju svojih kuća. Tako poznato...

Kosi toranj u Pizi
Tijekom II. Svjetskog rata bilo je naređeno da se poruše sve visoke građevine koje su mogle poslužiti snajperistima kao vidikovac ili položaj s kojeg bi mogli nesmetano pucati. No, ono što je spasilo ovaj toranj je vrućina zbog koje su odgodili rušenje. Kada je odlučeno da se toranj konačno sruši, četa koja je imala tu zadaću pretrpjela je jako bombardiranje - i odustala od nauma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju