Tokyo
Kada je Tokugawa Leyasu postao prvi vojni namjesnik u pokrajini Tokugawa, izgradio je malo ribarsko selo Edo i učinio ga svojom prijestolnicom. Grad je kroz godine rastao pod njegovom vlašću, a kada se car vratio na vlast 1868. godine, preselio je carsku palaču iz Kyota u Edo i preminovao ga u Tokyo, što znači istočna prijestolnica.

Tel Aviv
Izvorni naziv ovog židovskog naselja u tadašnjoj Palestini je Ahuzat Baiet, što u doslovnom prijevodu znači „stambeno naselje“. Da nije bilo vizionara Theodora Herzla, grad bi ostao poznat kao grad s najdosadnijim imenom na svijetu. Ime je nastalo kombiniranjem riječi iz jednog Herzlovog djela, a dalo bi se prevesti kao "Proljetni brežuljak".


Sydney

Godine 1788., kapetan Arthur Phillip otkrio je zalihe pitke vode za svoju žednu flotu u uvali u plizini Port Jacksona, današnjem Sydney Harbouru. Iako je prvotno svoje slatkovodno naselje planirao nazvati Albion, što je poetski naziv za Englesku, odlučio se za Sydney Cove po državnom tajniku lordu Sydneyu. Koji nikada nije stupio na australsko tlo...

Rim
Podrijetlo grada Rima uključuje Romula i Rema, blizance sinove rimskog boga rata Marsa, koje je od njihove majke ukrao osvetoljubivi stric i bacio ih u rijeku Tiber. Onda ih je spasila i odgojila vučica sve do trenutka kad su upućeni da upravo na tome mjestu moraju izgraditi grad… Fina bajka, nema što!

Rio de Janeiro
Dakle, ne postoji stvarna „Siječanjska rijeka“. Taj naziv dali su mu portugalski istraživači koji su došli do zaljeva Guanabar za koji su pretpostavili da je ušće divovske rijeke u more, bez da su istražili postoji li uistinu neka rijeka.

Mexico City
Kada je Hernan Cortes pokorio domorodce u Tenochtitlanu i doslovno izbrisao grad s lica zemlje, htio je novi naziv za španjolski kolonijalni grad u nastajanju. Budući da su lokalna plemena poznata pod zajedničkim imenom Mexica, Cortes je odlučio novom naselju dati naziv Ciudad de Mexico.


Los Angeles
Grad anđela svoje ime duguje španjolskim doseljenicima koji su bili toliko zadivljeni ljepotom ovog područja da su ga smatrali rajem na zemlji. Izvorni naziv je bio dugačak - El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Anglels de Porcincula, ili „Grad gospe kraljice od anđela“. Nakon što su shvatili da je naziv predugačak za pisanje adresa na kuvertama, jednostavno su ga skratili u - Los Angeles.

Pariz
Iako bismo vas htjeli uvjeriti da Pariz svoje korijenje vuče iz latinske riječi koja znači „zemlja bahatih konobara“, to ipak nije tako. Pariz je dobio naziv po keltskom plemenu koje je nastanjivalo malen otok nasred rijeke Seine sredinom trećeg stoljeća prije Krista.

Moskva
Ruska prijestolnica svoj naziv duguje rijeci koja teče kroz njeno središte. No oko samog imena rijeke vuče se nekoliko teorija. Najprihvaćenija je ona koja tvrdi da riječ „Moskva“ dolazi od slavenske riječi koja znači - mutna rijeka. I nisu daleko...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju