Neki gradovi, mjesta i sela vremenom i nesretnim spletom okolnosti postanu napušteni, zaboravljeni i osuđeni na propast, iako se u njima nalaze stvari neprocjenjive kulturne vrijednosti i važnosti. Ipak, nova inicijativa iz Portugala ima cilj takva mjesta otrgnuti zaboravu, te u njih ponovno ubrizgati život.

Portugalska vlada pokrenula je inicijativu „Revive“ kojoj je cilj promoviranje manje poznatih mjesta i povijesno važnih građevina koje bi prepustili u ruke privatnih investitora. Ideja je, ne dati da u zaborav padnu stvari koje doprinose povijesnom, kulturnom i socijalnom identitetu zemlje.

Dobar primjer oživljavanja manje poznatih mjesta je grad Elvas, koji se smjestio dva i pol sata vožnje automobilom od Lisabona, blizu španjolske granice. Portugalski lanac hotela Vila Gale već je pretvorila zapuštene građevine iz 17. stoljeća u hotele koji se mogu pohvaliti s 4 zvjezdice, te se ova transformacija smatra prvim velikim uspjehom inicijative.

Elvas Elvas (Foto: Thinkstock/Guliver)

Trenutačno se u porgramu nalaze 33 znamenitosti, među kojima se mogu naći nekadašnje vojne utvrde, bivše kraljevske palače, dvorci i slično, a većina objekata dobit će „novu priliku“ i biti pretvorena u hotele, restorane, ali i centre za kulturne aktivnosti i razna događanja.

> Najbolji grad na svijetu za život nalazi se na manje od 250 kilometara od Hrvatske

Unatoč privatnim investicijama, sve znamenitosti i dalje će ostati u vlasništvu države, a investitori će ih po obnovi imati priliku koristiti najmanje 50 godina. Ovim će se urediti manje poznata mjesta, ali i otvoriti nove poslovne prilike te povećati broj turista, tako da ovu inicijativu svakako valja pozdraviti, ali i upitati se može li se ovako nešto poduzeti i kod nas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju