U konkurenciji 231 svjetskog grada glavni austrijski grad Beč i ove je godine, deveti put zaredom, proglašen najboljim gradom na svijetu kada je posrijedi kvaliteta življenja, rezultati su studije globalne konzultantsko-poduzetničke grupe Mercer.

Grupa Mercer već 20 godina provodi svoje godišnje istraživanje kako bi pomogla tvrtkama i organizacijama da procijene plaće za svoje zaposlenike u inozemstvu. U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika poput političke stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene skrbi, obrazovanja, stupnja kriminala, rekreacije, kulture, brige o okolišu, osobnih sloboda i dr., i to tako se zbrajaju bodovi u svim kategorijama - političkoj, socijalnoj i gospodarskoj.

Beč - 2 Beč - 2 (Foto: Guliver / Thinkstock)

Među prvih dvadeset gradova malo je promjena u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Drugo je mjesto pripalo švicarskome Zürichu, a treće nekadašnjem glavnome gradu Novog Zelanda Aucklandu. Slijede München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen, Basel, Sydney, Amsterdam, Berlin, Bern, Wellington, Melbourne, Toronto, Luxembourg, Ottawa i Hamburg.

--- > Litra benzina 9 kn, a kruh 22 kn! Ovo je najskuplji grad na svijetu
Najčišća zemlja na svijetu u kojoj vas kazne s više od 450 eura ako ne pustite vodu na WC-u Singapur Singapur Jurong +2 Changi

Najbolje rangirani grad Velike Britanije jest London, koji je zauzeo 41. mjesto, što znači da je pao za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu zbog velikog prometnog i industrijskog zagađenja. Slična je sudbina dopala i Pariz koji je ove godine pao s 38. na 39. mjesto.

Beč - 1 Beč - 1 (Foto: Guliver / Thinkstock)

Puno bolje nego prošle godine stoje glavni gradovi zemalja istočne Europe: Zagreb je 98. s poboljšanjem ukupnog skora od 15 posto, Sarajevo 159. s poboljšanjem od 21,5 posto, Beograd 139. s 18,3 posto, Bratislava 19,1 posto, a Ljubljana je zauzela 75. mjesto.

"Glavni su čimbenici za bolje rangiranje istočnoeuropskih gradova poboljšanje zdravstvenih usluga, osobna sigurnost, poboljšanja u prijevozu, u rekreativnim sadržajima i u pratećoj gradskoj infrastrukturi, kao i opće poboljšanje životnog standarda", rekla je viša partnerica i predsjednica Mercerova odjela EuroPac Regije Martine Ferland.

Na začelju su ljestvice kao i prethodne godine Bagdad, Bangui, Sana, Port au Prince, Kartum, N'Djamena, Damask, Brazzaville i Kinšasa.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju