Iskusite najbolje od Italije sa samo jednom kartom za vlak. Putovanje vlakom udoban je način istraživanja ove predivne države. Jednom prugom povezat ćete Milano, Veneciju, Firencu, Rim i ostale gradove.

Zašto Italija?

Pitanje na mjestu. Vjerujem da Italija ima za svakoga po nešto. Ne vrti se cijela država oko pizze i kave, "velika čizma" ima puno više za ponuditi. Italija je sva u umjetnosti, renesansi, a ujedno je domovina mnogobrojnim spomenicima koji će vas zadiviti. A ako vam ni to nije dovoljno, onda će vas svakako privući hrana. Talijanska kuhinja jedna je od najboljih na svijetu.

Istraživanje Italije vlakom zapravo je najbolji način kako ćete doživjeti ono najbolje što ona ima za ponuditi. Velika mreža tračnica sa super modernim i brzim vlakovima, u trenu će vas odvesti iz jednog grada u drugi. A sve to uključujući i prekrasni pogled na talijansku prirodu iz vlaka.

Nabavite Rail pass

Rail pass je karta koju možete koristiti na više vlakova i u raznim smjerovima. Jednom kada ju kupite, svi kolodvori vam otvaraju svoja vrata i putovanje postaje puno ležernije. Ne morate brinuti ako zakasnite na vlak, jer će vas ta ista karta ukrcati na sljedeći. Silazite gdje želite i putujete kamo želite. Itali pass povezuje sve veće talijanske gradove kao što su Rim, Firenca, Venecija, Milano i mnoge druge, ali i u neke manje poznate regije i manje gradove. Zvuči dobro, zar ne?

Postoje dvije vrste takvih karata: Interrail i Eurail i obje su važeće na teritoriju Italije. No u čemu je razlika? Interrail mogu kupiti samo stanovnici Europske unije, a Eurail je samo za ne EU stanovnike. Ako putujete samo kroz Italiju, dovoljna vam je samo karta za jednu državu, odnosno One country pass. Cijena ovisi o mnogo faktora, kao što su razred u kojem putujete, ali i vaše godine. Ako imate manje od 26, onda odmah kupite kartu, jer jednom kada navršite 26-tu cijena znatno raste. Često se dogodi da Eurail i Interrail na svojim web stranicama imaju promocije, pa ne bi bilo zgorega, ako planirate takvu vrstu putovanje, pratite njihove stranice i budete u toku.

Talijanski vlakovi su veoma točni, rijetko kada se dogodi da dođe do značajnijeg kašnjenja. Kako biste se informirali o vremenu polaska vlakova posjetite stranice Euraila ili stranicu Trenitalije. Za regionalne vlakove neće vam biti potrebna rezervacija sjedala, ali ako mislite putovati brzim ili noćnim vlakovima svakako rezervirajte svoje mjesto. Rezervaciju sjedala možete učiniti jako brzo i jednostavno, samo prateći korake na stranici Trenitalije. Neka vas ne zbunjuju cijene, obzirom da imate Pass, one ne vrijede za vas. Potpuno jednostavno.

Vidite najbolje od Italije

Italija ima mnogo skrivenih blaga. Obzirom da nam sva putovanja ne traju onoliko dugo kako bismo mi to htjeli, bitno je unaprijed isplanirati svoj put i odabrati ono što želite vidjeti i doživjeti. Zašto ne biste svoj put po Italiji započeli u Milanu i spuštali se prema Veneciji, Firenci, Toskani i na kraju završili u Rimu.

Smješten u sjevernoj Italiji, Milano je savršen grad za početak vašeg putovanja. Moderan, kozmopolitski grad obiluje poviješću, fascinantnim katedralama, prekrasnom renesansnom arhitekturom i s beskonačno mnogo shopping mogućnosti. S odlično razvijenim javnim prijevozom, u Milanu se nikako ne možete izgubiti. Poneko skretanje s puta je moguće, ali lako ćete se vratiti na željeno mjesto. Naša preporuka je da uzmete vođene ture kroz grad. Milano Walking Tour ili Walks of Italy svojom će ponudom pokriti veći dio grada i sve značajnije lokacije.

Nakon što završite s Milanom, uputite se na vožnju prema Veneciji. Romantična? Da. Ne možete napustiti Italiju bez da vidite ovaj prekrasan, romantični grad. Naravno, prepuna je turista, ali s razlogom. Ovo je mjesto kao ni jedno na svijetu. Venecija se smjestila na ukupno 100 manjih otoka okruženih šarmantnim kanalima, palačama i stotinama mostova. Najbolja stvar koju možete učiniti u Veneciji je izgubiti se u njenim uskim ulicama. Nemojte se bojati, istražite ih i sigurno ćete pronaći neki mali slatki dućan, koji će vas oduševiti svojom ponudom ili pak restoran čije će vas delicije osvojiti na prvi miris.

Od Venecije do Firence dijeli vas samo nekoliko sati udobne vožnje prema jugu. Firenca, grad u kojem se rodila renesansa, nalazi se u jednoj od najljepših regija u Italiji: Toskani. Ako ste umjetnik, ovaj grad ostvarit će vaše najluđe snove. Spektakularne galerije na svakom koraku, kultne skulpture na svakom trgu pratit će vas u stopu, a vi ćete cvasti od ljubavi prema ovom gradu. Nikako nemojte propustiti vidjeti slavnog Davida još slavnijeg kipara Michelangela.

Nakon što ste upili svu umjetnost koju Firenca nudi i istražili malene obiteljske restorane, red je da se uputite prema talijanskoj prijestolnici. Rim, vječni grad, nudi fascinantno i bogato nasljeđe, a povijesno središte grada UNESCO je svrstao na svoj popis svjetske baštine. Vjerujte, zadivljujuće je stajati pored impresivnih građevina koje ovdje stoje već tisućama godina. Rijetko koji grad na svijetu može se pohvaliti tako bogatom ponudom i povijesnom ostavštinom kao Rim. Svatko tko je jednom posjetio Rim složit će se s tim da su 2,3 dana jedva dovoljna za istraživanje Rima. Grad nudi toliko toga za istraživanje i uživanje, od prekrasnih crkvi, veličanstvenih antičkih ruševina, prekrasnih palača, spomenika i nebrojenih fontana. Kada ste u Rimu, iskoristite javni prijevoz jer je jednostavan za snalaženje i dovest će vas u sve dijelove grada. Možda bi najbolji način za prvo istraživanje Rima bio uključivanje u neku od mnogih pješačkih tura po gradu. Vrsni vodiči odvest će vas u skrivene kutke grada i ispričati vam priče koje nećete naći nigdje drugdje.

Putovati vlakom je jednostavno, brzo i udobno. Sljedeći put razmislite o tome te iskoristite priliku koja vam se nudi kao stanovniku Europske unije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju