estoran Pod Zidom već je neko vrijeme jedna od najboljih zagrebačkih destinacija za kreativnu bistronomiju, ali i otkrivanje vinskih slasti koje se kriju pod hrvatskim (i stranim) etiketama. Njihova smočnica je glavna gradska tržnica koja se nalazi na tek nekoliko koraka, a kako odluči sezona tako i jelovnik diše. Nakon osnovnog koncepta bistroa u kojem se jede dobro i znatiželjno Borna Janeš, mastermind iza projekata Pod Zidom i Duck Fast Bistro, našao je još jedan put do hedonističke publike.

Do najsitnijeg detalja Do najsitnijeg detalja (Foto: Marjana Zlomislić, Pod Zidom)

Kroz gostovanja pomno biranih chefova i ne bilo kakvih vinara i enologa, topli je prostor pronašao još više poklonika žednih kulinarskog znanja i novih iskustava. Vinarija Roxanich, slovenski vinski čarobnjak Miha Batič te legendarni skradinski vinar Alen Bibić samo su neki s popisa gostiju vrijednih pozornosti zaslužnih za alkemiju o kojoj će se još dugo pričati.

Jure Tomič i Borna Janeš Jure Tomič i Borna Janeš (Foto: Marijana Zlomislić; Pod Zidom)

Gostovao je ondje i chef Janez Bratovž (Restavracija JB, Ljubljana) u suradnji s kuharskom ekipom Pod Zidom uz chefa Igora Gudca, a nedavno je navratio Jure Tomič , vlasnik, sommelier i chef slovenske Ošterije Debeluh kako bi napravio spektakl u suradnji s vinarijama Keltis i Dular, čija su vina spretno pratila njegova remek-jela. Tanjuri i čaše ispunjeni moćnim okusima dobro su poškakljala, a zatim i potpuno obuzela sva osjetila kako se jelovnik odmicao prema meringi Roberta Hromalića, velikana hrvatskog slastičarstva. 

> Kako je Marijo Curić donio Dubrovniku prvu Michelinovu zvjezdicu u povijesti?

Član prestižnog udruženja mladih restoratera JRE, državni sommelierski prvak i pobjednik svjetskog prvenstva u pripremi tjestenine Barilla Pasta Word Championship niže priznanja kao od šale, ali njegova jela govore više od slova. Jure Tomič na svojim tanjurima s lakoćom spaja proustovske reminiscencije okusa zapisanih u djetinjstvu, ali emocije budi i uzbudljivim kombiniranjem boja, oblika, aroma i strukturama koje variraju od gotovo neuhvatljivo nježnih do stamenih.

Pod Zidom - 10 Pod Zidom - 10 (Foto: Marjana Zlomislić, Pod Zidom)

Takvu je predstavu okusa priuštio i zagrebačkoj publici. Nakon uvertire za koju se pobrinuo Pod Zidom spojivši tatarski od kamenica s granitom od krastavaca i Keltis Mario Natur 2014. krenula je gozba od telećeg pâtéa i Dularovog Sauvignona 2016. te pobjedničke pašte koja je spojila divne arome bučinog ulja, cvijeta buče i mladog kozjeg sira uz Laški rizling (Dular, 2015). Iza poetičnog naziva Rijeka zemlja sastala se pastrva s telećom jetrom i sokom fermentiranog špinata, a pratio ih je Keltisov Sivi Pinot 2012.

> Hrvatski "crni otok" i njegove legende očarali Zagreb: ''Ma koliko hodili, važan je trag koji ostavimo''

Budući da ekstremne mjere traže sebi srodne u čaši, na stol je stigao Cuvee Extreme 2012. iste vinske kuće uz kultnu Debeluhovu torticu. Goveđi tartar, guščja jetra i prepeličje jaje tvore osjetilnu sinesteziju o kojoj se puno priča, ali rijetko tijekom jela. Zbog nje se prepušta umijeću vrsnog chefa i dolazi njemu u goste bez obzira na kilometre koje valja prevaliti. 

Fantastična vina Fantastična vina (Foto: Marjana Zlomislić, Pod Zidom)

Dularova Modra Frankinja 2015. udružila je snage s patkom posutom soli aromatiziranom modrom frankinjom umjesto potpisa, a slatke snove Borna Janeš poželio je kroz Hromalićevu meringu s limunskim parfaitom, bademima, pistacijama… i Keltisovim muškatom Otton iz 2015.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju