Ova ukusna "pita" s juga Italije napravljena s raznovrsnim sirevima, suhomesnatim proizvodima i jajima peče se u tijestu, stoga i nosi naziv pizza. Talijani je obično pripremaju na Veliki petak kako bi bila spremna na uskrsno jutro. Ako je ne pojedu na Uskrs, ovu slasnu pitu sigurno će ponijeti na Uskrsni ponedjeljak, talijanski "Pasquetta", na piknik koji se organizira u Napulju.

 

A post shared by Mike Costanzo (@mikec824) on

Mnogo je varijacija tog tradicionalnog talijanskog specijaliteta. Uz bazu, koja je uvijek ista, možete dodati sireve ili povrće koje nije u tradicionalnom receptu.

Sastojci za tijesto:

1 žica suhog kvasca
2 ½ šalice tople vode
5 šalica brašna
1 žličica soli
2 žličice maslinova ulja

Sastojci za nadjev:

340 g mozzarelle
680 g DOBRO Napoli salame
225 g provolonea ili švicarskog sira
2 pečene crvene paprike narezane na trakice
6 velikih jaja
½ šalice parmezana
½ šalica svježe narezanog peršina

 

A post shared by Valerie Bothwell (@valeriebothwell) on

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kvasac i 1 šalicu vode i pustite da odstoji dok se ne pojave mjehurići. Zatim dodajte preostalu vodu i nastavite miješati.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i sol te napravite rupu u sredini u koju zatim stavite smjesu vode i kvasca zajedno s 1 žličicom ulja. Sve miješajte vilicom dok ne nastane ljepljiva smjesa. Tijesto dodatno izmjesite rukom. S preostalim uljem premažite zdjelu i u nju stavite tijesto. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite je na toplom mjestu dok se tijesto ne udvostruči.

Prethodno zagrijte pećnicu na 190 °C. Nauljite kalup s odstranjivim dnom promjera 25 cm. Podijelite tijesto napola, zatim razvaljajte jednu kuglu u krug barem 5 cm šire od kalupa.

Tijesto stavite u kalup, povlačenjem uzduž bočnih strana. Posložite DOBRO Napoli salamu, mozzarellu i provolone te crvenu papriku.

U maloj zdjeli istucite jaja, parmezan, peršin, sol i papar, a zatim sve ulijte u kalup.

Razvaljajte drugu polovicu tijesta i njome prekrijte smjesu, spajajući gornji s donjim slojem. Tijesto premažite smjesom jednog jaja s jednom žličicom vode i pecite 35 do 40 minuta, do zlatne boje.

Ohladite, izvadite iz posude za pečenje i poslužite u kriške.

Pogledajte još koje smo već specijalitete isprobali s Dobro proizvodima i inspirirajte se za malo drugačiji uskrsni meni.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju