NASA-ini istraživači
su specijalnim zrakoplovom IceBridge potkraj prošle godine na zapadnom dijelu Antarktike snimili strukturu koja svojim oblikom neodoljivo podsjeća na piramidu.

Jesu li na Antarktici pronađene piramide?

  • Da, to je piramida!
  • Ne, to je samo planinski vrh
  • Ne zanimaju me piramide

glasova:

Ona je postala vidljiva zbog topljenja snijega i leda što se obično počinje događati u prosincu i siječnju kada su temperature najviše na ovom najhladnijem kontinentu Zemlje.

Ovo nije prvi puta da je svijet ostao zatečen takvim prizorima s Antarktike – slične su se fotografije sporadično mogle vidjeti u zadnjih petnaestak godina zbog čega su se neki pitali jesu li piramide dokaz da je na jedinom nenaseljenom kontinentu nekoć živjela drevna civilizacija.

Drugi su išli pak tako daleko da su za njihovo postojanje optužili izvanzemaljske sile.

Unikatan piramidalni oblik

Zbog nepristupačnosti terena i niskih temperatura, istraživanja na Antarktici su vrlo ograničena zbog čega nema službenog objašnjenja za ovaj fenomen. Svjetski stručnjaci pretpostavljaju da je u pitanju planina unikatnog piramidalnog oblika.

CBC News prenio je dio rezultata Američkog geološkog udruženja koje je ustvrdilo da je ovaj vrh samo jedan u nizu sličnih koji se mogu naći u gorju Ellsworth koje se proteže na 360 kilometara Antarktike.

S druge strane, profesor Mauri Pelto sa Nicholas Collega u Massachusettsu ustvrdio je da je glacijalna erozija zaslužna za njen piramidalni oblik.

Piramidalni oblici planinskih vrhova nisu nepoznanica u svjetskoj geografiji – ovim neodoljivim oblikom zavodi i vrh Matterhorn što se izdiže na 4478 metara između Švicarske i Italije, ali i Búlandstindur na Islandu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju