Kada ste žedni i trebate se hidratizirati nakon intenzivne aktivnosti poput trčanja, vožnje bicikla ili treninga u teretani, lako je posegnuti za pogrešnim pićem. Treba biti oprezan jer neki napitci mogu vam donijeti više štete nego koristi te smanjiti pozitivne učinke vaše vježbe. Evo koja pića trebate izbjegavati:

1. Gazirana pića
Nakon što ste sagorjeli kalorije u teretani, imate pravo na nagradu u vidu gaziranog pića, zar ne? Razmislite malo bolje.

U gaziranim pićima koncentrirana je velika količina jednostavnih šećera koje tijelo brzo apsorbira, ističe Vandana Sheth, glasnogovornica Akademije za nutricionizam i prehranu, te dodaje: Riječ je o brzom izvoru energije, koja će izazvati njezin brzi pad, a neće ponuditi nikakvu nutricionističku korist. 

Uz to, gazirana pića potiču dehidriranost organizma, što nije najsretnije rješenje nakon treninga. Ako želite piti nešto s mjehurićima, nutricionistica savjetuje mineralnu gaziranu vodu u koju ste stavili nešto svježeg limuna ili limete.

2. Alkoholna pića
Nakon vježbanja želite se nagraditi alkoholnim pićem? Pokušajte se suzdržati od tog poriva.
Alkohol može biti diuretik, zbog čega se dovodite u veći rizik od dehidracije, a manjak tekućine može prouzrokovati neugodan mamurluk, pojašnjava nutricionistica Angela Ginn-Meadow.

Ista preporučuje da umjesto toga popijete prirodni voćni sok, a ako baš želite alkohol, lagano pivo najbolja je opcija jer hidratizira tijelo bolje od drugih alkoholnih pića.

3. Kava i kofeinski napici
Srce kuca ubrzano, puni ste adrenalina i ne postoji nikakav razlog da dodajete kofein u ovu priču, upozorava Angela Ginn-Meadow.

Pića s jakom kofeinskom bazom ne hidratiziraju organizam i ne nude pouzdan izvor energije. Umjesto toga dodajte nešto organskog kakaa u smoothie koji će vas oporaviti nakon fizičkog napora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju