Odavno slušamo o opasnostima koje nam prijete zbog klimatskih promjena. Znanstvenici već dugo vremena pričaju o globalnom zatopljenju, podizanju razine mora i topljenju ledenjaka, ali nam je ipak teško zamisliti kakav utjecaj sve navedene stvari imaju na naše svakodnevne živote.

Nekako najstrašnije ipak zvuči opasnost od podizanja razine mora, s obzirom da to dovodi do laganog potonuća gradova, čega ni jedan kontinent nije pošteđen. Dr. Katherine Kramer koja se bavi ovom problematikom, navela je neke gradove kojima u najcrnjem scenariju prijeti potonuće, pa krenimo redom...

Jakarta

Glavni grad Indonezije ima „čast“ biti najbrže tonući grad planete. 40 posto površine trenutačno se nalazi ispod razine mora a grad svake godine potone za nevjerojatnih 25 centimetara. Direktan uzrok ovog je katastrofalna infrastruktura i vodovodna mreža, a situacija kad pada kiša je doslovno – očajna.

London

Za razliku od glavnog grada Indonezije, iz Londona se ne mogu požaliti na lošu infrastrukturu. Jednostavno, radi se o posljedicama posljednjeg ledenog doba. Prema dr. Kramer, potonuću Londona prijeti glečer koji je prije 11 tisuća godina pritiskao Škotsku.

S obzirom da su se glečeri od tad istopili, Škotska godišnje raste 1 centimetar, dok jug Velike Britanije tone u more. Iako su u Londonu napravili barijere koje trebaju štititi grad od poplava, smatralo se kako će ih maksimalno trebati tri puta godišnje. Trenutačno, koriste se čak šest ili sedam puta u 12 mjeseci, što za London nikako nije dobra vijest.

Dhaka

Glavni grad Bangladeša svake je godine „niži“ za 1,3 centimetra. Iako nije ni blizu u opasnosti koja prijeti Jakarti, nivo razine mora u Bengalskom zaljevu raste 10 puta brže od svjetskog prosjeka. Milijuni ljudi su već pobjegli s gradskih obala, a situacija se pogoršava i pomicanjem tektonskih ploča. Kako bi riješili probleme, u planu je poboljšanje infrastrukture, ali teško da će to pomoći jednoj od siromašnijih svjetskih metropola.

Bangkok

Svake godine glavni grad Tajlanda potone za oko 2,5 centimetra, pa se stoga nalazi u prilično nezavidnom položaju. Predviđa se da će 2030. biti u gadnim problemima, osim ako se u međuvremenu ne poduzmu neke radikalne mjere. Bangkok ne muče problemi kao Jakartu i Dhaku, ali su visoki neboderi koje su izgradili – uzrokovali situaciju da se zemlja urušava sama od sebe. Situacija je tolio ozbiljna, da su čak iz nacionalnog odbora za reforme predložili izgradnju velikog „morskog“ zida.

New Orleans

Grad koji je prije nekoliko godina poharao uragan Katrina – zbilja nema sreće. Naime, prema studiji koju je 2016. godine izradila NASA, razina vode će gradu do 2040. narasti za nevjerojatnih 37 centimetara. Mape pokazuju kako neki dijelovi grada već sad tonu i do 5 centimetara godišnje i to uglavnom područja oko rijeke Mississippi i industrijski dijelovi Norco i Michoud. Opasnost je dakle, već sad ogromna, pa je nedavno i američka vlada izdvojila 48 milijuna dolara za preseljenje dijela stanovnika i njihovo zbrinjavanje.

Alpska ruta: Nevjerojatna šetnja između zidova od snijega visokih 20 metara Japan Japan Japan +1 Japan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju