Neki gradovi izuzetno su dobro iskoristili činjenicu kako leže na kanalima, te su vremenom postali po njima itekako prepoznatiljivi. Stoga, evo nekih gradova koje biste svakako trebali posjetiti, a ako već jeste – posjetite ih opet.

Venecija

Nemoguće je govoriti o gradovima na kanalima, a izostaviti najpoznatiji – Veneciju. Ovaj romantični grad sastoji se od preko 100 otoka i otočića koji su međusobno povezani mostovima. Gradom auti ne prometuju, već se transport odvija brodovima i slavnim gondolama, a teško je odgovoriti kad je pravo vrijeme za posjetu s obzirom na činjenicu kako je Venecija svaki dan prekrcana turistima. Najpoznatiji kanal jest „Canal Grande“, koji dijeli grad napola, a več spomenute gondole u prosjeku su dugačke 11 metara i teške 600 kilograma.

Gondola Gondola (Foto: Getty Images)

Birmingham

Drugi grad po veličini u Engleskoj i dan danas kanalima povezuje sve važne točke. Prvi kanal iskopan je davne 1769. godine, a od tada je napravljeno više od 200 kilometara kanala, tako da Birmingham u kilometraži kanala „šiša“ čak i Veneciju. Iako su vremenom neki kanali prekriveni i umjesto njih su napravljene ceste, i dalje što se transporta tiče, igraju prilično važnu ulogu.

Stockholm

Glavni grad Švedske sagrađen je na ukupno 14 otoka, tako da dobar dio lokalaca i turista koristi brodove za kretanje po gradu. Također, Stockholm je i prepun zelenila s obzirom na more parkova, tako da je i više nego ugodno broditi kanalima i razgledavati uokolo. Ukupno u gradu ima 57 mostova, a brodove doslovno vozi svatko, jer vam dozvola za mali brod – nije potrebna. Dijelom i zbog toga, u Stockholmu ukupno ima 200 tisuća brodova.

Brugge

Ovaj biser Belgije slavnim čine kanali, zelenilo i brojne utvrde, a o njegovoj ljepoti dovoljno govori i nadimak „Venecija sjevera“. Najbolji način za obilazak grada upravo je morskim putem, a kad se iskrcate, neće vam nedostajati slatkog, jer je grad poznat i po proizvodnji izvrsnih čokolada.

Giethoorn - 8 Giethoorn - 8 (Foto: Getty Images)

Giethoorn

O ovom malom nizozemskom gradiću već ste imali prilike čitati na Punkuferu, ali nije ga se loše prisjetiti niti u ovom članku. Ovdje također ne postoji mogućnost kretanja automobilima, tako da se svi voze brodovima ili biciklima. Mjestom prometuju i takozvani „tihi“ brodovi, kojih pokreće struja, tako da nema ni nepotrebnog zagađenja.

Najbogatiji u Rusiji? Grad nesanice i mraka do kojeg ne vodi niti jedna cesta Norilsk - 5 Norilsk - 1 Norilsk - 3 +1 Norilsk - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju