Da biste uživali u ukusnoj večeri ili možda iznenadili goste, ponekada je u kuhinji potrebno što manje komplicirati. Ljubitelji sira, a posebno onih topljenih, pripremite se za recept koji će vas osvojiti jednostavnošću, a još više oduševiti okusima.

Sastojci:
1 pakiranje sira Camembert (250 grama)

Začini (po želji): 
Mljevena crvena paprika, ljuta papričica, malo soli i papra i tek kap, dvije maslinovog ulja

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 C a za vrijeme koje je potrebno da se ugrije, pripremite sir. Izvadite ga iz folije, ali sačuvajte drveni okvir s kojim dolazi, jer ćete ga u njemu peći.
2. Odrežite tanki dio površinske kožice sira, samo na gornjem dijelu. Sir izbodite na nekoliko mjesta vrhom nožića i pospite željenom količinom začina. Završite s nekoliko kapljica maslinova ulja, vratite u drveni okvir pa pecite u pećnici 15 – 20 minuta, odnosno dok se ne rastopi.

(Za vrijeme pečenja, sir će krčkati pa kako ne biste uprljali pećnicu, sir postavite na veći komad alumnijske folije koja će spriječiti curenje na rešetke pećnice)

 

A photo posted by pret a wine (@pretawinehr) on


Koristite vlastite kombinacije začina

 

Mi smo napravlili ljutu kombinaciju začina, a možete pokušati i s kombinacijom ružmarina i svježeg češnjaka kojeg ćete staviti u utore koje ste napravili nožićem.

Divna kombinacija mirisa začina i topljenog sira, počet će se vrlo brzo širiti kuhinjom, a naši gosti radoznalo su pogledavali kada će moći kušati. Pečeni Camembert mažite na prepečeni kruh.

Odaberite odgovarajuće vino

Vino može dodatno oplemeniti okus hrane, a dobro pogođeni parovi hrane i vina omogućavaju prave senzorne užitke. Kod mekanih sireva poput Camemberta, koji je teži, želimo pronaći vino koje će svojom svježinom i kiselinama 'olakšati' inače masan sir. Kako je Camembert mirisan i aromatičan, pazit ćemo da vino također bude kompleksnije – i da prati mirise rastopljenog sira.

Naš je prijedlog odležano i suho bijelo vino.

Sve je popularnije teže i kremaste sireve i deserte uparivati s pjenušavim vinima. Iako ih ne osjetimo, svi pjenušci imaju izražene kiseline koje kao da režu kroz masniju hranu, a mjehurići dodatno olakšavaju masnije zalogaje poput ovog. 
Ukoliko se odlučite za pjenušavo vino, birajte suho – označeno kao brut natural, extra brut ili brut.



 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju