Hygge je dekica i topli kakao. Gledanje u pahulje na prozoru dok uživamo u toplini doma. Pucketanje kokica. Guljenje kestena s prijateljima. Miris pečene slanine. Dan proveden u trenirci. Sve je to hygge

Blagdansko opuštanje... Blagdansko opuštanje... (Foto: Thinkstock/Guliver)

Bez obzira na depresivne zime, Danci se uvijek nekako popnu na vrh ljestvice najsretnijih stanovnika svijeta. Dok se zimogrozni pitaju kako je to moguće, oni odgovaraju hygge. Riječ koja opisuje uživanje u životu, zajedništvo i privrženost te osjećaj da smo baš ondje gdje bismo u tom trenutku trebali biti dospjela je u danski rječnik još u ranom 19. stoljeću, a nastala je kao izvedenica iz norveškog izraza za blagostanje. Danski osjećaj sreće zarazio je Britance koji su objeručke prigrlili sjevernjačku filozofiju, a uskoro i cijeli svijet. Prošle godine Britanci su hygge proglasili riječju godine, odmah do sveprisutnog Brexita.

Sreća je maženje psa... Sreća je maženje psa... (Foto: Thinkstock/Guliver)

Nakon što je hygge zarazio Amerikance i osvanuo kao tema milijuna postova na društvenim mrežama, u 2018. godinu ući ćemo s njegovim nasljednikom. Dok Škoti likuju što se njihov cosagach može mjeriti s čarobnom formulom Danaca, diktatori trendova polako mijenjaju svoje hashtagove, uče strane jezike i predviđaju da će iduća godina biti naklonjenija Škotima. Do tada možemo polako, ali sigurno početi prakticirati cosagach, odnosno napraviti sve da se osjećamo udobno, zaštićeno i toplo oko srca na škotski način.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju