Sveti Nikola s jednim je danom zakašnjenja stigao u Pariz, gdje je u četvrtak navečer, u restoranu Auberge Flora, chef Tvrtko Šakota pripremao hrvatske blagdanske specijalitete.
U organizaciji Gault&Millau Croatia chef Šakota bio je gost chefa Flore Mikule. Na francuskoj gastronomskoj sceni Flora Mikula, vlasnica istoimenog hotela i restorana, uživa veliku popularnost. Nedavno je, zajedno s najboljim francuskim chefovima, primljena kod francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji ih je proglasio ambasadorima francuske kuhinje u svijetu. A među njenim gostima je i bivši predsjednik François Hollande.

Upravo je Flora Mikula, koja je ovoga ljeta imala priliku upoznati Hrvatsku i oduševila se gastronomijom, domaćim proizvodima i vinima, poželjela ugostiti hrvatskog chefa povodom nadolazećih blagdana, te sa svojim gostima podijeliti užitak otkrića hrvatske kuhinje.
U šarmantnoj Auberge Flora (2 kape Gault&Millau), u iznimno ugodnoj i opuštenoj atmosferi, Flora Mikula okuplja ljubitelje dobre hrane i dobrog vina.

Tvrtko Šakota i Flora Mikula Tvrtko Šakota i Flora Mikula (Foto: Gault&Millau Croatia)

Tako je bilo i u četvrtak navečer: sala je bila dupkom puna, a sva mjesta rasprodana gotovo deset dana prije večere. Svi su željeli isprobati hrvatske delicije. Hrvatska je prepoznata turistička destinacija, a u posljednje vrijeme sve je više onih koji otkrivaju i hrvatsku enogastronomsku ponudu. Ovakva događanja promoviraju Hrvatsku kao zemlju bogate kulinarske tradicije i dobrih vina istaknula je Ingrid Badurina Danielsson, organizatorica večere i direktorica Gault&Millau Croatia, prvog međunarodnog gastronomskog vodiča čije će hrvatsko izdanje izaći u proljeće 2018.

Na hrvatsku večeru rado se odazvao Côme de Chérisey, vlasnik i predsjednik Gault&Millau, a među gostima u Parizu bili su i hrvatski veleposlanik u Francuskoj, Filip Vučak, te direktorica ureda HTZ u Parizu, Danijela Mihalić Đurica.

Ingrid Badurina Danielsson, Filip Vučak, Côme de Chérisey Ingrid Badurina Danielsson, Filip Vučak, Côme de Chérisey (Foto: Gault&Millau Croatia)

Tvrtko Šakota, chef zagrebačkog restorana Xato, pariškim gurmanima predstavio je tradicionalna hrvatska jela na inovativan način koji karakterizira njegovu kuhinju. Večera je počela sa svježim domaćim sirom i tartufima, prepeličjim jajem i crumbleom od bučinih sjemenki i heljde, s bučinim uljem. Crni čips od liganja uz ragu od liganja i slanutka i krema od krumpira s čvarkom i kiselim vrhnjem nagovijestili su glavna jela: šarana serviranog s bundevom u različitim oblicima, ukiseljenom blitvom i maslinovim uljem, baby sarmice i na kraju konfitiranu patku, s torticom od mlinaca, cicheronima od hrskave pačje kožice, ciklom i repom, te ostalim sezonskim povrćem. Za desert je chef Šakota ponudio svoju verziju prekmurske gibanice: terinu od jabuka s espumom od sira, kremom od maka i grožđica, hrskavim filo korama s limetom, brazilskim oraščićima i emulzijom od šipka i meda. Gotovo svi krajevi Hrvatske bili su zastupljeni na blagdanskom jelovniku chefa Šakote, koji je svojim autorskim kulinarskim rukopisom osvojio i najzahtjevnije goste.

Konfitirana patka Konfitirana patka (Foto: Gault&Millau Croatia)

Uz jela su bila sljubljena i hrvatska vina. Ugledni vinari Kabola, Krauthaker i Tomić predstavili su odabrane etikete vina domaćih autohtonih sorata. Tijekom večere ponuđena su Kabola Malvazija 2016, Kabola Unica 2015, Krauthaker Zelenac 2016, Krauthaker Chardonnay Rosenberg 2015, Krauthaker Graševina izborna berba bobica 2012 i Tomić Plavac 2015. Spoj jela i autohtonih vina ponudio je francuskim uzvanicima potpuni doživljaj hrvatske enogastronomije.

Dan nakon Pariza, chef Šakota je zajedno sa chefom Mikulom priredio hrvatsku večeru u srcu regije Champagne. U blizini Reimsa, u čarobnom ambijentu Chateau de Sacy, dvorca okruženog vinogradima, u kojemu je smješten luksuzni hotel s ekskluzivnim restoranom, servirane su hrvatske blagdanske delicije uz hrvatska vina
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju