Paška sirana
najdugovječnija je sirana na otoku Pagu, osnovana davne 1906., a kako je Paški sir poznat i priznat i izvan granice Hrvatske, govori i ova laskava titula.

Kako prenosi poslovni.hr, sirevi Paške sirane i porečke Agrolagune osvojili su ukupno četiri medalje na natjecanju Global Cheese Awards u engleskom gradu Somersetu, pri čemu je paški sir proglašen najboljim ovčjim sirom te je zasluženo dobio zlatnu medalju u kategoriiji ovčjih sireva.



Inače, radi se o natjecanju s najdužom tradicijom u Engleskoj, na kojem se ove godine natjecalo više od tisuću sireva iz cijelog svijeta.

Ovo je novo priznanje za sir s otoka Paga, jer je već ranije isti sir nagrađen i na natjecanju u španjolskom San Sebastianu, i to Super Gold medaljom.

Iz sirane ističu kako je „paška sirana zbog svoje dugačke tradicije najzaslužnija što je paški sir najbolji i najpoznatiji hrvatski sir koji kurpnim koracima osvaja svijet“. Dodaju još kako je i sirana unaprijedila svoje poslovanje sredstvima iz europskih fondova.



Uz Pašku siranu, na popisu dobitnika nagrada našla se i porečka Agrolaguna, koja je osvojila srebrnu medalju za istarski sir Špin u orahovu lišču, dok je Špin od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka nagrađen brončanom medaljom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju