Dobro, nije još, ali će uskoro bi trebao biti, jer će lučki grad Džeda kroz koju godinu postati dom zgrade koja će u vis otići ravno 1001 metar, što simbolizira priče 1001 noći

Nedavno smo pisali o najvišim i najimpresivnijim neboderima na zemaljskoj kugli gdje smo za onaj u Dubaiju, Burj Khalifa, napomenuli kako je najviši. No i to bi se uskoro moglo promijeniti izgradnjom Kraljevskog tornja u Dežedi, čiji će troškovi na kraju biti vrtoglavih 1,2 milijarde dolara! Dovršetak se planira 2020. godine, kada će ova građevina doslovno parati oblake. U zadnje vrijeme kruže glasine kako je projekt na tankom ledu, ali tko zna, ni Gaudijeva ljepotica koja se bez građevne dozvole žiđa već 136 godina još nije gotova, ali je projekt blizu završetka.

Jeddah Tower Jeddah Tower (Foto: AFP PHOTO / KINGDOM HOLDING COMPANY/ HO)

Kad bude završena, na vrhu će imati najviši vidikovac na svijetu, u nju će se smjestiti uredi bogatih svjetskih kompanija, a svoje mjesto će naći i Four Seasons Hotel s otprilike dvjestotinjak soba. Kada zgrada bude gotova imat će ukupno nevjerojatnih 200 katova! Dizajn grade potpisuje arhitektonski ured Smith & Gil, koji kažu da ih je za izgled inspirirao rast mlade pustinjske biljke.

Ono što će izgledati posebno impresivno, jest već spomenuti vidikovac. Dosad je najviši u Dubaiju, ali stanovnici Džede će se ubrzo moći hvaliti kako oni promatraju svijet s najviše točke koju je čovjek izgradio.

U svakom slučaju, jedva čekamo vidjeti ovaj neboder iz bajke, koji bi kad se izgradi, mogao postati 1002. priča

Najvažnija točka svijeta: Otvoren megaaerodrom koji će postati najprometniji na svijetu! Novi istanbulski aerodrom - 5 Novi istanbulski aerodrom - 4 Novi istanbulski aerodrom - 2 +1 Novi istanbulski aerodrom - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju