U Saudijskoj Arabiji ne nedostaje ambicioznih građevinskih pothvata, a najnoviji je golemi, kockasti neboder Mukaab, u kojem će se nalaziti rotirajući toranj. Kada bude dovršen u Rijadu, Mukaab će se sa svojih 400 metara naći na 41. mjestu najviših nebodera na svijetu, a obzirom na to da je jednako toliko dugačak i širok, zbilja će biti masivan. Vanjski izgled inspiriran je tradicionalnom islamskom arhitekturom, a krov će ukrasiti lijepi vrt. U prostor od oko dva četvorna kilometra teoretski bi stalo otprilike 20 Empire State Buildinga, otkriva Javni investicijski fond saudijske vlade.

Osim same veličine, najzanimljiviji će biti veliki toranj smješten u središtu, koji bi trebao biti prvoklasna ugostiteljska destinacija s mnoštvom kulturnih i turističkih atrakcija, zajedno sa stanovima i hotelskim smještajem, komercijalnim prostorima i rekreacijskim sadržajima.

Mukaab je samo dio slagalice golemog projekta koji uključuje izgradnju na tisuće novih domova, hotela, ureda i trgovina, kao i impresivno kazalište te sveučilište tehnologije i dizajna. Projekt bi trebao biti dovršen do 2030. godine.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju