Bilo je to još u studenom 2016. kad sam razmišljala što bih mogla pokloniti Hrvoju za rođendan. Nadmašila sam samu sebe, pa sam sad već u krizi što mu pokloniti ove godine. Lanjski poklon iskoristili smo tek neki dan: panoramski let iznad Zagreba u Cessni.

Stigli smo do Aerodroma Lučko gdje je smješten Aeroklub Zagreb, Zavod za aeronautiku, odsjek Vojne policije i Pilotska škola Ecos – naše odredište. Ljubazna teta Ljiljana Dolenc pokupila nas je na parkiralištu i odvela do škole.

Ispred uredskih prostorija sparkirano je bilo nekoliko Cessni i drugih manjih aviona (moje poznavanje ovdje staje, pa ne mogu reći koji su bili u pitanju). Skyhawk II bila je naše prijevozno sredstvo tog predvečerja. Nakon kratkog razgovora s Ljiljanom i pilotom, g. Bucalovićem, ukrcali smo se na avion.

Kako sam se već jednom vozila u Cessni, nakon jednog terena na kojem sam pratila aeromiting, znala sam što me očekuje. Prilično drndav zalet po travnatoj pisti, ne puno drugačiji od vožnje u Golfu II, dok nismo poletjeli. Vidjeli smo dijelove Zagreba za koje nisam znala ni da postoje (golf-tereni, na primjer, koji zapravo iz zraka izgledaju super).

Krenuli smo prema centru i pogled je zbilja wow! Pravilan raspored zgrada u centru, hrpa zelenila u svim kvartovima, kuće koje izviruju iz zelenila u pregrađima… Ma, nema smisla opisivati, pogledajte galeriju iz zraka.

Tamo negdje kod Maksimira pilot nas je okrenuo i već smo bili na putu nazad. Preletjeli smo iznad Arene i Lučko je već bilo ispod nas. Vožnja je trajala nekih pola sata. Panoramski let iznad Zagreba preko Ecosa možete kupiti za 600 kuna, a u avion stanu 3 osobe, uz pilota.

Ljiljana nam je rekla kako imaju još jednu zanimljivu ponudu, uglavnom ciljanu na one koji razmišljaju o tome bi li se upustili u pilotsku školu, pa da si "kristaliziraju" situaciju. No, otvoreno je za svakoga. Imaju program Postani pilot na jedan dan. Uključuje 2 sata predavanja, pola sata pripreme aviona s pilotom te pola sata letenja, ali letite sami.

Pilot je, naravno, uz vas, ali vi upravljate avionom. U ovaj aranžman, nažalost, ne možete povesti putnike, ali ako vam je san upravljati avionom, makar na jedan dan, isplativo je, a i vrlo traženo. Cijena je 650, a preko Crnog jajeta ima i za 600 kuna.

Osim Panoramskog leta iznad Zagreba, u ponudi je i let iznad Zagorja, no taj traje malo duže, pa i košta malo više – 1500 kuna. Po želji se mogu organizirati i letovi iznad drugih dijelova Hrvatske, a cijena ovisi o trajanju leta i količini potrošenog goriva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju