Jeste li znali kako je nekada davno postojao grad Crocodilopolis, koji je svoje ime dobio zahvaljujući krokodilima koji su se tamo i te kako štovali. Ovaj grad bio je smješten na obali rijeke Nil u Egiptu, a osnovan je oko 4000 godina prije Krista. To je zasigurno najstariji grad u Egiptu, danas poznat pod imenom Faiyum.

Vrlo je teško s sigurnošću utvrditi koji grad je najstariji, ali vjerojatno tu titulu drže oni na području Bliskog Istoka. Tako je primjerice Damask  jedan od njih - u kojem ljudi i danas žive.

Damask je glavni grad Sirije iza koje ne stoji glamurozna povijest kao iza Egipta, no i ona ima svojih čari. Danas je, na žalost, ratno stanje u Siriji te ju nije pametno posjetiti, no čim se situaciji smiri - ovo je grad koji stvarno valja vidjeti.


Uz Damask, tu je i Alepo - jedan od najljepših gradova na svijetu koji se može pohvaliti predivnom citadelom u samom centru. Danas je Alepo jedno od glavnih kulturnih i vjerskih središta Bliskog Istoka, a njegovo drevno središte je upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine još 1986. godine.

Ako krenemo malo istočnije, točnije do Indije, možemo naići na još jedan grad duge povijesti - Varanasi. Ovaj grad nastao je prije više od 5000 godina. Tu je i Kirkuk u Iraku, nekadašnja asirijska prijestolnica utemeljena 2200 godina prije Krista, u kojoj su i danas vidljivi ostaci nekadašnje slave. Uz Kirkuk, tu je i Erbil, prijestolnica Iračkog Kurdistana koja je navodno osnovana 6000 godina prije Krista.

I Iran se može pohvaliti sa svojim "najstarijim gradom na svijetu", a to je Susa, koja iza sebe ima povijest dužu od 6200 godina. Među najstarije gradove valja uvrstiti i Jeruzalem i Bejrut, koji se nalaze uz Sredozemno more, a koji su osnovani oko 3000 godine prije Nove ere.


Bilo kako bilo, svaki od ovih gradova će vam pružiti nezaboravno iskustvo, i doživljaj koji ćete pamtiti dugo nakon posjeta. Vama želimo sretan put, i svakako nam šaljite svoje doživljaje s putovanja!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju