Duga kosa i cigareta u ustima više pristaje kakvoj rock and roll zvijezdi nego kuharu u novoj knjizi recepata. Upravo su o tome razmišljali ljubitelji kulinarstva i kuharski entuzijasti prije 25 godina, kad je svjetlo dana po prvi put vidjela kuharica White Heat Marca Pierra Whittea.

Talentiranom britanskom chefu talijanskih korijena tada je bilo 29 godina, a od žestokog rock and rolla draže mu je bilo samo eksperimentiranje u kuhanju. Ovaj ljubitelj hrane nikad nije završio srednju školu, a kuharski zanat počeo je učiti sa 16 godina godina kada je iz rodnog Leedsa doputovao u London.

Pod paskom francuskih majstora kao što su Michel Roux, Pierre Koffman i Raymond Blanc naučio je osnove, te ih zahvaljujući vlastitom talentu doveo do savršenstva. Bez velikih iznenađenja njegovi recepti počivaju na svježini kvalitetno uzgojene namirnice, koja se klasičnim francuskim tehnikama pretvara u vrhunsko kulinarsko djelo.

U svojoj legendarnoj kuharici spominje kako živimo u vremenu usavršavanja recepata, jer su svi najbolji recepti već izmišljeni. Iz njegovog kulinarskog arsenala svakako treba izdvojiti tagliatelle s kamenicama i kavijarom, terinu od poriluka i jastoga, sladoled od nugata, ali i jela sastavljena od takozvanih otpadaka poput svinjskih nogica.


Marco Pierre White je prvi samostalni restoran otvorio sa samo 26 godina, a s 33 godine bio najmlađi britanski chef koji je dobio tri prestižne Michelinove zvjezdice. Njegov restoran Harvey's smatra se jednim od najvažnijih londonskih epicentara uzbudljive gastronomije s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog stoljeća.

Nadimak zločestog dečka britanske gastronomije dobio je zahvaljujući snažnom temperamentu u kuhinji, agresivnim ispadima prema gostima koji bi se žalili na njegova jela, i poganom jeziku kojim je tretirao svoje suradnike, a kojim je preplašio čak i Gordona Ramsaya.

Iako se u mirovini službeno nalazi od 1999. godine, Marco Pierre White posjeduje nekoliko restorana, a vrijeme provodi mentorirajući nove kuharske nade, sudjelujući u različitim televizijskim programima, i promovirajući svoje projekte. Uključujući i specijalno izdanje njegove legendarne kuharice White Heat koja ove godine slavi 25. rođendan. Dakle, must have!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju