Posjetite li kakav restoran na jugoistočnoj obali Portugala, na jelovniku ćete zasigurno naći morske plodove po imenu percebes ili patke školjke, a obrok platiti oko 800 kuna.

One rastu u raznim dijelovima svijeta, no u Španjolskoj i Portugalu su rijetke te se smatraju delikatesom za koju su mnogi voljni platiti više. Zbog neobičnog izgleda nazivaju se još i Luciferovi prsti.

Do ovih školjki nije lako doći, a nemoguće ih je samostalno uzgojiti. Rastu na teško dostupnim kamenim stijenama uz ocean gdje ih snažni valovi zapljuskuju i hrane planktonom, pa su im neki dali nadimak i tartufi mora.

Snažni valovi predstavljaju i veliku opasnost za ronioce tih školjki, a pogotovo uz obalu Vicentine. Iako je riječ o unosnu poslu, on je i vrlo opasan. Upravo zato školjke se uvijek love udvoje. Do patki školjki nije lako doći u Portugalu i Španjolskoj Do patki školjki nije lako doći u Portugalu i Španjolskoj (Foto: Guliver / Thinkstock)

Lov je u Portugalu zakonski reguliran, a svake godine izda se tek 80 ronilačkih dozvola. Većina tih dozvola daje se lokalnom stanovništvu koje živi u obalnom gradiću Sagresu čija je tržnica jedino legalno mjesto za prodaju patki školjki.

Svaki ronilac smije po danu izroniti 15 kilograma školjki, koje ovisno o veličini i kvaliteti dosižu cijenu od 220 do 450 kuna po kilogramu.

Da bi se maksimalno uživalo u njihovu okusu, Luciferove prste treba kuhati u morskoj vodi svega jednu minutu te poslužiti uz komad limuna. Sve više od toga posve je nepotrebno.

Španjolci i Portugalci naljutili su se kada je Gordon Ramsay u svojoj emisiji F Word pripremio ove školjke u umaku od vrhnja, šerija i ljutike. Kako ih je spremio britanski chef, pogledajte u videu na YouTubeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju