Četvrto izdanje međunarodnog festivala Taste the Mediterranean odnosno Okusi Mediteran održalo se prošlog tjedna u Šibeniku i okolici, a privuklo je velik broj posjetitelja, ljubitelja vrhunske gastronomije.



Festival
se održao na više lokacija, u Nacionalnom parku Krka gdje su gosti uživali u vođenoj degustaciji vina uz WSET sommelierku Miru Šemić, zatim u kuharskom showu japanskog chefa Ippei Uemure, koji je predstavio tradicionalno lokalno jelo u modernoj interpretaciji. Paralelno vrhunski hrvatski chefovi spravljali su isto jelo, pastrvu s palentom, onako kako se ona tradicionalno i priprema.

Treći dan festivala bio je rezerviran i za predavanje o ekološkoj poljoprivredi te edukativne kulinarske showove vrhunskih domaćih i stranih chefova, koji su održani u Moderato Cantabile. O suvremenom slastičarstvu govorio je, ili bolje rečeno, demonstrirao ga je chef slastičar Yoan Dessarzin, iz InterContinental Marseille, Hotel Dieu, a priliku predstaviti se kulinarskoj publici imali su i kuhari i polaznici sisačkog Kulinarskog instituta, koji su prisutne oduševili "brzinskim", elegantnim zalogajem za svečanije prigode, raviolima od škampi te desertom zanimljivog kombinacije kravljeg i kozjeg sira. 



"Kozji sir ovdje je domaći, ali kako je preintenzivan, ublažili smo ga dodatkom kravljeg sira. Sir je ovdje, uz kuhanu naranču, mekana komponenta, a hrskavu daje crocant od pistacije koji daje orašasti okus te crumble od timijana i kakaa. Sve je upotpunjeno umakom od lavande koji svojim mirisom daje prvi dašak Mediterana", objasnio je chef Marko Hernaut, koji je pred publikom demonstrirao i pripremanje ovog deserta, kojemu je poseban štih, kao dekoracija na tanjuru, dala i mlada blitva.

Antipasta jelo, raviole od škampi, također je, uz pomoć studenata Kul In-a, priredio Marko. Kombinaciju čine karamelizirane škampe u umaku od čaja pripravljenog od biske i samoniklog bilja (u ovom slučaju kadulje, smilja i ružmarina), a sve je ukrašeno jestivim samoniklim cvijećem (dragoljuba i češnjaka).

Bistro SHE bio je domaćin Belgian Food Mood – green radionice uz vodstvo Kunty Moureau. Posljednji dan festivala chefovi su pripremali svoje delicije na brodu koji je goste vodio prema Kornatima.



Uz radionice i predavanja, posjetitelji su mogli uživati i u ekskluzivnim večerama uz chefove s Michelinovim zvjezdicama, Flore Mikule te Lionela Levyja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju