• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #dogadanja

Šibenik kao centar gastronomije: Svi okusi Mediterana na jednom mjestu

O suvremenom slastičarstvu govorio je, ili bolje rečeno, demonstrirao ga je chef slastičar Yoan Dessarzin, a priliku predstaviti se kulinarskoj publici imali su i kuhari i polaznici sisačkog Kulinarskog instituta.

Punkufer avatar placeholder
M.V. 6.06.2017 09:46 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane


Četvrto izdanje međunarodnog festivala Taste the Mediterranean odnosno Okusi Mediteran održalo se prošlog tjedna u Šibeniku i okolici, a privuklo je velik broj posjetitelja, ljubitelja vrhunske gastronomije.



Festival
se održao na više lokacija, u Nacionalnom parku Krka gdje su gosti uživali u vođenoj degustaciji vina uz WSET sommelierku Miru Šemić, zatim u kuharskom showu japanskog chefa Ippei Uemure, koji je predstavio tradicionalno lokalno jelo u modernoj interpretaciji. Paralelno vrhunski hrvatski chefovi spravljali su isto jelo, pastrvu s palentom, onako kako se ona tradicionalno i priprema.

Treći dan festivala bio je rezerviran i za predavanje o ekološkoj poljoprivredi te edukativne kulinarske showove vrhunskih domaćih i stranih chefova, koji su održani u Moderato Cantabile. O suvremenom slastičarstvu govorio je, ili bolje rečeno, demonstrirao ga je chef slastičar Yoan Dessarzin, iz InterContinental Marseille, Hotel Dieu, a priliku predstaviti se kulinarskoj publici imali su i kuhari i polaznici sisačkog Kulinarskog instituta, koji su prisutne oduševili "brzinskim", elegantnim zalogajem za svečanije prigode, raviolima od škampi te desertom zanimljivog kombinacije kravljeg i kozjeg sira. 



"Kozji sir ovdje je domaći, ali kako je preintenzivan, ublažili smo ga dodatkom kravljeg sira. Sir je ovdje, uz kuhanu naranču, mekana komponenta, a hrskavu daje crocant od pistacije koji daje orašasti okus te crumble od timijana i kakaa. Sve je upotpunjeno umakom od lavande koji svojim mirisom daje prvi dašak Mediterana", objasnio je chef Marko Hernaut, koji je pred publikom demonstrirao i pripremanje ovog deserta, kojemu je poseban štih, kao dekoracija na tanjuru, dala i mlada blitva.

Antipasta jelo, raviole od škampi, također je, uz pomoć studenata Kul In-a, priredio Marko. Kombinaciju čine karamelizirane škampe u umaku od čaja pripravljenog od biske i samoniklog bilja (u ovom slučaju kadulje, smilja i ružmarina), a sve je ukrašeno jestivim samoniklim cvijećem (dragoljuba i češnjaka).

Bistro SHE bio je domaćin Belgian Food Mood – green radionice uz vodstvo Kunty Moureau. Posljednji dan festivala chefovi su pripremali svoje delicije na brodu koji je goste vodio prema Kornatima.



Uz radionice i predavanja, posjetitelji su mogli uživati i u ekskluzivnim večerama uz chefove s Michelinovim zvjezdicama, Flore Mikule te Lionela Levyja.

  • #dogadanja
  • #taste the mediterranean
  • #okusi mediteran
  • #sibenik
  • #kul in
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
oglasio se GONG, HND, vlada...
Užas u Zagrebu! U centru grada napadnuta novinarska ekipa N1 televizije
Masovna makljaža maskiranih muškaraca na zagrebačkom trgu: "Svi smo šokirani, policije nije bilo nigdje"
ima uhićenih
Masovna makljaža maskiranih muškaraca na zagrebačkom trgu! Napadnuti učenici iz Dalmacije koji su došli na Interliber
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Pokažite što znate!
Na ovom kvizu prolaze samo oni koji "pamte sve i svašta"
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
sport
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
KUMOVI
Kumovi: Nema još puno vremena - moraju ga spasiti odmah
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
sve
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Šetnica - 2
Lijepo, lijepo, neopisivo

Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran

Samo ime itekako obećava, a još kad shvatite da se nalazite na prekrasnom Lošinju, te da ruta povezuje Mali i Veli Lošinj, stvar zvuči još bolje. Ukupne duljine 7 kilometara, prolazi kroz borovu šumu i mediteransko bilje, a s obzirom da nije zahtjevna, na nju mogu doslovno svi od 7 do 77. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Tvrđava sv. NIkole Aktualno
    Nakon 2 godine

    Uskoro se otvara genijalna tvrđava u Šibeniku

  • SHIP festival - 1 Aktualno
    Ship festival

    U Šibeniku ljeto još traje: Grad domaćin koji produžuje sezonu glazbom i kreativnošću

  • Šetnica - 2 Putovanja
    Lijepo, lijepo, neopisivo

    Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close