Tu nije samo prostor neizmjerne ljepote, već i mozaik okusa koji afirmiraju dobru tradiciju i namirnicu iznimne kakvoće.
Vina snažnog identiteta – kapljica juga u čaši
Ovdje se vino ne pije – ovdje se vino doživljava. Od strmih peljeških vinograda, gdje se plavac mali kupa u suncu, do drevnog krajobraza Konavala, gdje se uzgajaju autohtone sorte poput malvasije dubrovačke. Dingač i Postup, moćna crna vina s Pelješca, odavno su postala simbol kvalitete plavca malog, dok užitnost bijelih sorata pošipa i grka s Korčule priziva još jedan gutljaj.
Plodovi mora – bogatstvo Jadrana na tanjuru
Jadransko more neiscrpan je izvor gastronomskih čuda – od sočnih kamenica iz Malostonskog zaljeva, koje su kroz stoljeća bile delicija na europskim dvorovima, do brojnih drugih slasnih školjki, svježih riba ili hobotnica pripremljenih „ispod peke“. Tu su i crni rižoto od sipe, brujet od ribe, te jednostavna, ali neodoljiva lešada – riblja gozba u svojoj najčišćoj formi.
Slatka Neretva – zemlja meda i agruma
Pravi gurman neće propustiti ni jegulju, pečenu na žaru, gdje se njezino sočno meso prožima dimnim aromama, donoseći na tanjur iskonske okuse doline Neretve. Neretva nije samo plodno srce županije, već i kaleidoskop okusa. Mandarine koje dominiraju krajolikom i stoljećima hrane generacije, a tu su i smokve, rogač, med i domaći likeri koji ostvaruju bogatu gastronomsku baštinu juga. Neretvanski brudet od jegulje i žaba tradicionalno je jelo koje odolijeva vremenu i ostavlja dojam na svakog tko ga kuša.
Okusi kopna – mirisi i začini tradicije
Konavle, zelena oaza juga, dom su najboljih domaćih proizvoda – pršuta sušenog na buri, kozjeg sira, domaćeg maslinovog ulja i jela poput zelene menestre, jedne od najstarijih kulinarskih tradicija ovoga kraja. U konavoskim kućama kruh se peče pod pekom, a meso se priprema polako, uz poštovanje prema receptima koji su se prenosili generacijama.
Enogastronomija Dubrovačko-neretvanske županije nisu tek hrana i vino – to je način života, nasljeđe koje ispisuju sunce, more i vrijedne ruke koje čuvaju autentične okuse Mediterana. Jer ovdje, na jugu Hrvatske, svaki zalogaj nosi djelić povijesti, a svaka kap vina odjekuje pjesmom zemlje.