• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Oko svijeta po osvježenje: Hlade se ledenim "špagetima“ i smrdljivim voćem

Turci se ponose sladoledom koji se rasteže poput žvake i nerijetko na ulici pokazuju svoje umijeće igre ledenom poslasticom, a Meksikanci toliko vole svoj slani specijalitet da su mu napravili kip u Tocumbu...

Punkufer avatar placeholder
Nika Borovac 3.08.2017 07:33 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Pečena purica S hrskavom kožicom Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa


Svaka zemlja ima svoju tajnu osvježenja: na Siciliji se sladoled jede umjesto sendviča, u slatkom i mekom pecivu, a Turci najviše vole dondurmu koju režu nožem i vilicom. Amerikanci se dave u smrznutom jogurtu, a u Njemačkoj sladoled izgleda kao porcija špageta s rajčicom i parmezanom.

> 5 "zaboravljenih" sladoleda iz djetinjstva koje nismo prežalili

Američki Froyo

Zamrznuti jogurt pojavio se pod nazivom frogurt na američkoj istočnoj obali sedamdesetih. Trebalo mu je deset godina da postane pravi hit, a uskoro se pojavio i pod nazivom froyo. Male količine masti najčešće se kompenziraju aditivima i šećerom, a nerijetko se ukrašava sirupima, voćem, orašastim plodovima i slatkišima.

Led s Himalaje

U Indiji vole gušće sladolede, a takav je i kulfi koji je apsolutni hit ljeti. Ime je dobio od perzijskog izraza za pokrivenu šalicu. Prodaje se na ulici, a drži se u posebnim posudama punjenim ledom koje se nazivaju matka. Indijci ga pripremaju tako da kuhaju mlijeko na laganoj vatri satima dodajući pistacije, šafran ili kardamom. Smatra se da se kulfi na stolovima prvi put našao još u 16. stoljeću. Tada su ga jeli samo imućni jer se led dopremao s Himalaje.

Kip u čast sladoledu

Meksičko voćno osvježenje na štapićima naziva se paletas i radi se od vode i voćnog soka ili mlijeka. Meksikanci toliko vole svoj sladoled da su mu napravili i kip koji se nalazi na ulazu u Tocumbu. Slani ili začinjeni okusi nisu rijetkost pa se na prvo kušanje nemojte iznenaditi. U prošlosti se paletas radio od snijega koji se skupljao s vrhova vulkana, a tek je u 19. stoljeću postao pristupačan širokim masama.

Slatki sir na posoljenom ledu

Na Filipinima se uživa u sorbetesu koji sa sorbetom dijeli jedino ime. Prodaje se u pecivu, a najpopularniji je izbor onaj s okusom sira. Ulični prodavači drže ga na posoljenom ledu kako bi se sporije topio. Sorbetes se prvobitno pripremao od kokosova mlijeka.

 

 

A post shared by Lindsey Pautz (@l_pautz) on Aug 1, 2017 at 4:19am PDT

Špageti s rajčicom i sirom

U Njemačkoj je omiljena ledena delicija koja izgleda kao porcija špageta s umakom od rajčice i sirom. Da izgled vara otkrivaju sastojci: sladoled od vanilije, umak od jagode te bijela čokolada ili usitnjeni kokos koji glume parmezan. Spaghetti-eis rodio se u Mannheimu 1968 kad je Dario Fontanella poželio napraviti jelo koje simbolizira Italiju. Izgled špageta se dobiva pomoću preše za pire krumpir.
 

 

A post shared by Schelle Gan (@schelle.gan) on Jul 31, 2017 at 2:11am PDT


Ozloglašeni durian 

Ais kacang
je šareni desert koji se doslovno prevodi ledeni grah, a skriva se i iza naziva ABC (Air batu campur) što znači pomiješani led. U Maleziji i Singapuru mu dodaju sastojke poput sjemenki bosiljka, želea, kikirikija i kukuruza, ali i duriana kojem mnogi tepaju da je najsmrdljivije voće na svijetu.

  

 

A post shared by Uçak Yolcusu (@ucakyolcusutr) on Aug 1, 2017 at 11:03pm PDT


Nije žvaka nego sladoled

Nemojte se začuditi ako vam u Turskoj uz sladoled posluže nož i vilicu. Doista, dondurma je toliko gusta da se rasteže poput žvake. Na uličnim štandovima nerijetko se mogu vidjeti vješti prodavači koji iskušavaju rastezljivost i tako zabavljaju prolaznike. Gusta struktura dobiva se miješanjem kozjeg mlijeka sa smolom mastike i korijenom divlje orhideje koji se suši i melje. Za kilogram brašna od orhideje potrebno je čak 250 cvjetova.

Slatka čizma 

Gelato odnosno zamrznut je sinonim za kremast, gladak, svilenkast i neodoljiv sladoled po kojem je poznata Italija. Ne poslužuje se potpuno smrznut kako bi do izražaja mogla doći aroma i kremasta struktura, a začudo ima i manje masti nego običan sladoled. Iako se ne zna sa sigurnošću tko se prvi okušao u pripremi ledenog deserta, pretpostavlja se da je odgovoran Bernardo Buontalenti u 16. stoljeću. Na Siciliji ga poslužuju u mekom i slatkom pecivu kako ne bi curio na sve strane.



Japanski mochi

Za japanski sladoled ne treba kornet ili posudica jer ga bez problema možete držati u ruci zahvaljujući ljepljivom tijestu koje sprečava da se ledena unutrašnjost otopi. Mochi znači rižin kolačić i tradicionalno se jede na novogodišnjoj proslavi.

  • #što kuhati
  • #sladoled
  • #smrznuti jogurt
  • #mochi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe nedavno se vratio iz Njemačke
velika tragedija
Muškarac koji je ubio suprugu pa sebe vratio se iz Njemačke: "Imali su četvero djece, kupio im je namještaj i evo..."
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
Pucnjava u Australiji
VIŠE JE ŽRTAVA
UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Najmanje 12 ubijenih u pucnjavi na popularnoj plaži, među njima i djeca: "Prizori su šokantni"
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Visceralna mast
Ovo je jedina kombinacija koja dokazano topi najopasniju masnoću u tijelu!
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Wow!
Ova snimka dvoboja između orke i morskog psa pokazuje prirodu u svom najopasnijem stanju
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici odmah trebaju nadograditi softver
Najopasnija vrsta propusta
Appleovi uređaji i Googleov Chrome na udaru hakera: Svi korisnici trebaju odmah napraviti ovu stvar
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
sport
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Zapečeni zabatak u umaku od luka
Puno okusa

Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka

Na popisu su najobičniji, svakodnevni sastojci, a jelo se priprema bez puno masnoće i bez prženja u dubokom ulju. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pikantno varivo s kobasicama Hrana i piće
    Puno okusa

    Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih

  • Bakalar na portugalski Hrana i piće
    Jug im bolje paše

    Recept za bakalar na portugalski: Jelo koje će raspametiti svakog gurmana

  • Zapečeni zabatak u umaku od luka Hrana i piće
    Puno okusa

    Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close