Svi u redakciji Punkufera ostali smo prilično iznenađeni kad smo doznali da se samo na sat i pol vremena vožnje od naše "baze", svakog petka u proljetnim i ljetnim mjesecima, odvija jedna od najvećih i najboljih street food priča u cijeloj Europi. I to petu godinu za redom. Vjerojatno bi još živjeli u neznanju da naša suradnica Barbara Črgar, s bloga Foodiona, nije nedavno posjetila prekrasnu Ljubljanu i o tome pisala u članku za naš portal

Eto, nismo imali pojma pa kako bi ispravili tu sramotu, već prvog petka uputili smo se u Sloveniju i na prekrasni proljetni dan posjetili Odprtu kuhnu (Otvorena kuhinja) i oduševili se viđenim. Naime, Odprta kuhna je projekt koji je startao prije 5 sezona, a kojem je cilj okupiti najbolje od slovenske ponude, a pri tome se misli na sve, od najboljih namirnica koje se uzgajaju u Deželi do najboljih chefova i restorana i sve to svakog petka prezentirati na štandovima u centru Ljubljane i to na jednom od ljepših mjesta susjedne metropole - Pogačarjevom trgu.

A ideja je nastala tako što jedan od organizatora Lior Kochavy, Izraelac koji je dom pronašao u Ljubljani i koji je sa svojom suprugom Almom Mujezinović odgovoran za raelizaciju Kuhne, ne zna kuhati, a voli se počastiti finom hranom. Plan koji su tada prezentirali gradu bio je da svi najbolji restorani, bistroi i kuhari prilagode svoje jelovnike i na ulici razbiju barijeru koju često publika ima kad je riječ o mjestima s hvaljenom kuhinjom, a na Pogačarjevom trgu gotovo svaki petak svoje delicije pripremaju domaće kulinarske zvijezde svjetskog sjaja poput Ane Roš ili Janeza Bratovža. Cilj nikada nije bio zgrtanje novaca na uštrb kvalitete pa ćete tako na Kuhni pronaći samo najbolje slovenske namirnice i najbolja jela, a ako želite konfekcijske kobasice, pljeskavice ili ćevape petkom zaobiđite ovaj dio Ljubljane u velikom luku, jer to tu nećete pronaći. Organizatori paze na svaki detalj i svako jelo, pa ako poslužujete hot dog i sl. to mora biti gurmanska hrenovka koja će vas oboriti s nogu.



Na trgu se od jednom kuha na više od 50 štandova, a u sezoni se promijeni više od 70 ugostitelja koji se žele svojim jelima izboriti za publiku u jakoj konkurenciji. A konkurencija je itekako jaka i mislimo da simpatičnu Ljubljanu stavlja uz bok najvećim svjetskim "street food gradovima". Na Odprtoj kuhni ćete sigurno pronaći nešto za sebe jer se na tim štandovima ispred vas priprema svašta, od odojka ispod peke i istarske porchette preko kamenica i hobotnice na salatu do burgera, staekova, vegetarijanskih jela, kineske, libanonske, indijske kuhinje...

Dio Ljubljane u kojem se petkom smjesti Odprta kuhna izgleda kao da je centar svijeta. Dobra hrana, pozitivna energija, šušur mediteranskog grada... Iako svi žele jesti na Kuhni, nema redova ispred štandova. Napravite đir, odaberete jelo i pronađete slobodan kutak za stolom, stepenicama ili nekom zidiću i uklopite se u dobru atmosferu, a kako nam pričaju organizatori Slovenci jedva čekaju kraj tjedna kako bi se upravo oko njihove ideje mogli okupiti i uživati od jutra pa sve do 21 sat, a ljeti i sat duže. "Kuhna je jako popularna i ispunila je jedan od svojih ciljeva da donese neki mediteranski štih druženja na ulici tako da se u Ljubljani petkom rijetko organiziraju poslovni ručkovi u restoranima, već svi žele doći ovdje i na otvorenom uz vrhunsku hranu i atmosferu dogovarati poslove" - ispričala na je naša draga domaćica prošlog petka Špela Verbič Miklič.



Ono što bi vas još moglo oduševiti je i briga za ekologiju pa tako osim plastičnih čaša za pivo druge plastike nema, a sve se reciklira pa je tako Lior potvrdio kako je Odprta kuhna ne proizvodi otpad. Kako bi sve prošlo u skladu s ekološkom pričom kraj brojnih kanta za smeće stoje djelatnici koji vam pomažu reciklirati, a nema nikakve šanse da vidite poznate scene pretrpanih koševa za smeće i otpatke na podu. Hrana i namirnice koje ostanu na kraju se svakog dana doniraju u humanitarne svrhe. Još je tu na tisuće detalja koje je najbolje da sami provjerite već ovaj petak ili 21. travnja kada se u Ljubljani održava jubilarna stota Odprta kuhna.

"Nedavno sam naišao na dokument koji nam je trebao prije 5 godina kako bi prezentirali gradu projekt. Sve što smo tamo napisali stoji i dan danas. Nismo se odmakli ni milimetra od plana! I to je tajna našeg uspjeha. Samo kvaliteta i briga za detalje" - zaključio je na kraju Lior, koji je po dolasku u Sloveniju čuo kako Slovenci na proslavu rođendana zovu sve koje poznaju pa je tako je simpatični Izraelac pozvao sve koje je znao na burgere i pivo, a od toga se rodio Pivo & Burger Fest u Ljubljani, koji će se ove godine održati u svibnju, ali o tome uskoro...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju