Ljubljana je smještena na samo dva sata vožnje od Zagreba. Ipak, nikada nisam posjetila Sloveniju i Ljubljanu, onako kako “spada”. Najčešće sam prolazila kroz ovu predivnu zelenu zemlju na putu do nekih drugih država i gradova. Znam da sam si uvijek ponavljala “moram posjetiti Sloveniju” i ovog puta to sam učinila.

Zahvaljujući konferenciji o digitalnom marketingu InOrbit, uspjela sam spojiti 3 dana u Ljubljani. InOrbit konferencija se održavala kod Brda pri Kranju, kongresni centar okružen Alpama, a u nastavku se pružaju zelena polja i ranč s konjima. Predivno!

Smještena sam bila gotovo u centru u hotelu Lev. Dočekalo me, mogu slobodno reći, najljubaznije osoblje hotela i prekrasna soba sa pogledom na park Tivoli. Hotel je na idealnoj lokaciji, 10 minuta do autobusnog kolodvora i 10 minuta do centra.

 

Ljubljana – gastro ponuda

Hrana u Ljubljani je gotovo ista kao i kod nas. Ljubljana nudi više različitih vrsta kuhinja – indijska, kineska, japanska. No, više-manje ponuda je kao u Zagrebu. Od kolegice blogerice dobila sam preporuku da probam sladoled u Cacao. Kako je bila subotnja špica, čekala sam 10 minuta na sladoled. Ali vrijedilo je, tamna čokolada s malinama. Meni najdraža kombinacija. Nadam se da će i u Zagrebu uskoro osvanuti ovakva kombinacija. 

Komad torte koji košta 4 eura možete pojesti u najpopularnijoj slastičarni Lolita, pored Tromostovlja. Probala sam mousse čokoladnu tortu punjenu s mangom. Zanimljiva kombinacija u kojoj mango daje svježinu slatkom mousse.

Hotel Lev ima restoran Pri Levu gdje možete ručati ili večerati. Na izbor imate nekoliko vrsta jela i kartu odličnih vina. Iako je moja večera bila jako ukusna, pobjedu je odnio desert. Ne mogu se točno sjetiti kako se točno zove, niti se mogu sjetiti što se točno nalazi u desertu. Ali okusa koji je bio fenomenalan, sjetim se često, jako često. Uglavnom radilo se u nekoj vrsti čokoladnog cream brulee sa kremom od vanilije. Svakako navratite Pri Levu da probate ovaj desert.

Hotel Lev je dio Unions Hotela, tako da sam sljedeću večer degustirala jela u Restoranu Union. Ovdje me oduševila salata s kozicama, koja je bila baš po mom ukusu. Lagana, sočna i puna okusa! Stvarno top!

Još jedan jako dobar razlog za dolazak u Ljubljanu je Otprta kuhna, kulinarska tržnica. Otvara se 1. travnja pa sve do studenog svaki petak možete uživati u vrhunskoj ponudi svježe pripremljene hrane. Na žalost, Otprta kuhna nije bila “otprta” kad sam bila u Ljubljani, no svakako se vraćam sa svojim blogerima na degustaciju.

Znamenitosti

Ljubljana je mali grad koji možete obići pješice. Rano ujutro sam se uputila na tvrđavu, odnosno Ljubljanski Stari grad. Možete pješice (od Prešernovog trga do tvrđave imate 15 minuta šetnje) ili uspinjačom. S tvrđave puca pogled na Ljubljanu, a u pozadini su Alpe. Dio koji najviše vrvi turistima i domaćima je Prešernov trg, Tromostovje i šetnica uz Ljubljanicu. Rijeka Ljubljanica intenzivno je zelene boje, a u kombinaciji sa šarenim zgradama izgleda baš za razglednicu.




Od Zmajskog mosta krenite Trubarjevom ulicom prema Metelkovoj.

Ovdje ćete naići na grafite i cipele obješene na žici. Metelkova, prostor bivše JNA, danas je autonomni kulturni centar. Ovdje se održavaju koncerti i razna događanja. A cijeli kompleks izgleda nerealno. Pogledajte na slikama. Mene je ovaj dio oduševio


Nikako nemojte zaboraviti prošetati najvećim parkom Tivoli i popiti kavu na Nebotičniku, neboderu s kojeg se također pruža pogled na cijeli grad i tvrđavu.

Ako još niste bili u Ljubljani, svakako vam preporučujem šetnju ovim preslatkim gradićem. A ja sad odo pakirati kofere! Ponovo za Sloveniju, ovaj put Bled.

Čitamo se i dalje!  

Barbarine doživljaje i priče možete pratiti na njenom blogu Foodiona, Facebook stranici, Instagram profilu i YouTube kanalu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju