Negdje početkom 40-ih godina prošlog stoljeća Opatija se prometnula kao omiljeno turističko odredište. Od tada pa do danas, svake godine ugošćuje sve više posjetitelja koji ovdje dolaze kako bi uživali u prekrasnom moru, velebnim vilama i carskom ugođaju koji grad nudi.

Često nazivana i biserom Jadrana, smještena podno padine planine Učke i na samoj obali Kvarnerskog zaljeva, Opatija će oduševiti svakog posjetitelja specifičnom klimom, prekrasnom arhitekturom, njegovanim parkovima i šetnicama, kojima možete šetati tijekom cijele godine.

Samo naselje prvi se put spominje 1453. godine, a turistički razvoj započinje prije 170 godina. Vrata turizmu otvorio je riječki patricij, koji je u Opatiji izgradio svoj ljetnikovac Villa Angiolina. Ali, pravi potencijal mjesta prepoznaje se pod vladavinom Austro-Ugarske, čiji su stanovnici jednostavno obožavali Opatiju.

Prvi hotel izgrađen je 1884. godine i to je bio hotel kakav još nije bio viđen na ovim područjima. Hotel Quarnero imao je 60 soba, ali i paviljon sa zatvorenim bazenom za kupanje u zagrijanoj morskoj vodi. Paralelno s njegovom gradnjom, gradio se i obalni put od Voloskog preko Opatije do Lovrana, danas popularni Lungomare.

Nedugo nakon gradnje hotela počinju, kao gljive poslije kiše, nicati raskošne vile i ljetnikovci u kojima su ljetovali pripadnici viših staleža. U ono vrijeme imati vilu u Opatiji bio je najveći statusni simbol kojega je pojedinac mogao imati.

Specifičnost klimatskih karakteristika opatijskog područja ubrzo je prepoznata i sa zdravstvene strane. Tako je Opatija 1889. godine proglašena klimatskim lječilištem, čime je stala uz bok popularnim Karlovim Varima, Cannesu i Nici.

U ono doba u Opatiji su liječili najpoznatiji liječnici u Monarhiji, otvaraju se mnogi sanatoriji, ali se grade i mnoga kupališta i uređuju parkovi. Ljepotu grada prepoznaju mnogi kraljevi i carevi, ali i književnici, filozofi, pisci, pjesnici i glazbenici s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

> Najpopularnije mjesto na jadranskoj obali, ali izvan sezone

Franjo Josip I., rumunjska kraljica Elizabeta, carica Sissi, Čehov, Jamese Joyce, Isidora Duncan i Giacomo Puccini samo su neki iz redova slavnih i bogatih koji su htjeli biti viđeni u Opatiji. Jer u ono doba vrijedilo je vidjeti i biti viđen, a upravo za to se dolazilo u Opatiju.



Nedugo nakon II. svjetskog rata Opatija se prepoznaje kao idealna destinacija za kongresni turizam. Otvaraju se prvorazredni kongresni centri, odličan smještaj, ali počinje se i nuditi wellness kao novi vid opuštanja i odmora.

Velika pozornost polagala se na ljubazno i educirano osoblje te se za ljude koji su radili u Opatiji uvriježilo mišljenje kako su to najbolji radnici koji postoje u turizmu.

Wellness centri razvijali su se kroz godine te se nije moglo dozvoliti da Opatija kaska za ostatkom svijeta. Tako se uvijek znalo da se u Opatiji može uživati u najnovijim vrstama masaža, kupeljima, saunama, ali i upoznati se s trendovima koji su navirali s dalekog Istoka i ovdje pronalazili svoje poklonike.

Danas Opatija ne živi na staroj slavi nego uporno ulaže u razvoj ponude. Tako ćete ovdje pronaći neke od najboljih hotela na Jadranu, restorana koji s razlogom slove kao najbolji u Hrvatskoj, ali i uživati u prekrasnim parkovima i dugim šetnjama uz morsku obalu. Tražite li mjesto na kojem će vas opustiti šum valova i miris borova, onda znajte da je Opatija pravo mjesto za vas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju