Govorimo li o obalnim destinacijama u Hrvatskoj koje su popularnije van sezone nego li u sezoni, Opatija bi se s lakoćom mogla svrstati među TOP 3 destinacije. Konačno su tisuće turista napustile našu obalu i sada je pravo vrijeme za uživanje u predivnim krajolicima, šetnicama i arhitekturi jednog od najljepših gradova na Mediteranu.

Kolijevka hrvatskog turizma

Opatija je u svijetu poznata pod nazivom 'Dama Mediterana' ili 'Hrvatski Monte Carlo', a upravo to može zahvaliti svojoj burnoj, ali iznimno lijepoj povijesti koja i dan danas odiše njenim ulicama. Upravo se Opatija smatra kao mjesto začetka turizma u Hrvatskoj, a razlog tome je što je upravo ovdje otvoren prvi turistički smještajni objekt u Hrvatskoj.



Sve je započelo prije više od 150 godina, točnije 1844. kada je Ignacio Scarpa, trgovac iz Rijeke, odlučio potražiti mjesto kamo će moći nakratko pobjeći i odmoriti se od svakodnevnih obaveza. Pronašao ga je otprilike četrnaest kilometara dalje, u mirnom gaju lovora nedaleko crkve sv. Jakova u Opatiji, gdje je izgradio ljetnikovac i nazvao ga po svojoj pokojnoj supruzi Angiolini.

Danas se u Vili Angiolina nalazi Hrvatski muzej turizma koji je za javnost otvoren 2007. godine, a koncept muzeja govori o povijesti turizma u Hrvatskoj, ali i o tome kako turizam danas utječe na sve nas – kako se naši gradovi mijenjaju, kako se mi mijenjamo putujući i dočekujući putnike.

Arhitektura koja očarava

Opatija je tijekom godina prerasla u destinaciju koja se može pohvaliti s nekoliko predivnih hotela, a samo neki od njih su Hotel Imperial, Hotel Bristol, Hotel Milenij, Hotel 4 opatijska cvijeta, Hotel Opatija i Hotel Belvedere. Svi su ti hoteli smješteni u zgradama od povijesne važnosti, a rijetko koji hoteli u Hrvatskoj se mogu pohvaliti tradicijom toliko dugom kao što to mogu opatijski hoteli. Primjerice, Grand Hotel Kvarner je povijesno najstariji službeni hrvatski hotel na Jadranu i nekadašnje je destinacija europskih kraljeva i careva Austro-Ugarske monarhije. Zanimljivo je to što se u ovom hotelu prije nekoliko godina snimao i film o jednoj od najpoznatijih princeza na svijetu, film o princezi Diani.



Uz predivne hotele, povijest Opatije vidljiva je i kroz sakralne građevine i parkove. Tako je najljepša sakralna građevina crkva sv. Jakova koja je podignuta davne 1420. godine, uz koju je izgrađen i benediktinski samostan (opatija) po kojem je cijelo naselje dobilo ime.

Od spomenika valja spomenuti i fontanu Helija i Slene, damu s galebom, te šetnicu Lungomare koja poziva na boravak na otvorenom. Lungomare, odnosno šetnica duga je 12 kilometara, a povezuje cijelu Opatijsku rivijeru, od Voloskog do Lovrana. Šetalište se počinje uređivati davne 1885. godine, a danas je jedna od najvećih atrakcija cijelog Kvarnera. Ipak, jutarnja kavica tik uz more, s pogledom na predivni Kvarnerski zaljev nešto je što nam u sjećanju ostaje cijelog života.



Izvrsna gastronomija i odlične morske delicije

Ono što će svaki turist uočiti u Opatiji je činjenica kako ima zaista mnogo odličnih restorana i kafića. Poželite li se tako morskih specijaliteta budite sigurni da ćete pronaći ono što želite. Od restorana Bevanda koji se nalazi tik uz obalu (nešto višeg cjenovnog ranga), preko restorana Ružmarin ili pizzerije Roko. Izbor je zaista velik, a na TripAdvisoru možete vidjeti što drugi govore i preporučuju. Jedna dobra preporuka je i restoran koji se nalazi u ACI Marini, a to je restoran Commodore.

Nakon svakog dobrog obroka nema boljeg nego pojesti neku odličnu slasticu. Moj savjet je da posjetite slastičarnicu Hotela Milenij gdje vas očekuju kolači svjetskog ranga ili se zaputite do choco bara Kraš koji u ponudi ima čokoladu u svih vrsta i oblika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju