Da je u Lijepoj Našoj strah od medvjeda i drugih životinja veći nego što bi trebao biti, potvrđuje Hrvatski planinarski savez, no ako se odlučite na kakvu avanturu i želite biti sigurni da vam se neće ukrstiti putevi s divljim životinjama, možete razmisliti o kupnji zvona za medvjede.

Budući da životinje uglavnom ne napadaju ljude osim ako ih ne iznenade, zvono će ih upozoriti da vas zaobiđu. Coghlan's Bear Bell, koji možete naručiti preko Amazona košta manje od 50 kuna, ali je zato shipping nešto papreniji.

Pojas sa zvoncem lako je pričvrstiti na odjeću ili ruksak, a zahvaljujući magnetu neće vas gnjaviti zvocanjem kada nije u uporabi. Recenzije ljudi koji su kupili zvono su dobre, a neki od njih su pronašli i drukčije namjene – primjerice može se staviti na pseću ogrlicu kako biste lakše imali svojeg ljubimca na oku u šetnji prirodom. Koriste ga i brdski biciklisti kako bi upozorili planinare i trekera na putu.

Pitate li što možete učiniti ako se ipak sretnete sa životinjama, savjeti HPS-a bi vam mogli pomoći.

„Pri susretu sa životinjama treba nadvladati instinktivnu želju za trčanjem i mirno se udaljiti! Treba biti relativno glasan, tako da nas životinje mogu rano uočiti i udaljiti se. Sve zdrave životinje su plašljive i povlače se pred čovjekom, osim ako se ne osjete napadnute, a tek tada uzvraćaju napad. U planini je znatno veća opasnost od napada grabežljivog Homo sapiensa, no osobna je sigurnost još uvijek veća nego u gradu“, piše Hrvatski planinarski savez na svojim stranicama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju