U Rakovu Selu, samo 6 kilometara istočno od Šibenika i 12 od Nacionalnog parka Krka, sakriveno od ceste uredno posađenim vinogradima i raščupanim maslinicima, Seosko domaćinstvo Rupić dočekat će vas srdačnije nego što biste mogli zamisliti i, da se i ne snađete, sa svih vas strana i preko svih osjetila preplaviti vas autentičnim doživljajem dalmatinskog sela. Ili barem onog najboljeg od njega.

Stare kamene kuće oko romantičnog dvorišta koje pamti svakakva vremena, podsjećaju na filmski set kakva nostalgičnog filma o Mediteranu kojeg više nema. Obitelj Rupić, koja vodi imanje i restoran, ne skriva svoju namjeru da vas jako dobro ugosti i pogosti. Ljubazno će vam pokazati maslinik, vinograd i vrt koji će vas nahraniti i napojiti, a osim šetnjom, vrijeme prije ručka možete prikratiti i igrajući balote ili razgledajući pravu i ne malu etnografsku zbirku u konobi.

Na seoskom domaćinstvu Rupić možete se naći i usput, ako recimo pješačite do obližnje Planinarske kuće Ćićo u selu Rupići i dalje do vrha Orlovače, odakle se može i na Skradinski buk, ili ako biciklima istražujete šibensko zaleđe, ali gotovo bez iznimke ovamo se dolazi namjerno i s jednim ciljem – dobro jesti.

Poznati su po odličnoj teletini ispod peke, kao i po janjetini s ražnja, ali ponudom su zadovoljni i vegetarijanci, što nije uobičajeno u ovim krajevima. Gosti redovito hvale domaći kruh, ali zapravo - hvale sve što se ovdje donese pred njih.

Svježe fritule i domaći likeri prigodna su dobrodošlica u ovakvom ambijentu, u kojemu iz svakog mirisa, okusa i prizora progovaraju prošlost i tradicija. Bilo sa se ovdje nađete ljeti kada vas debeli kameni zidovi štite od vrućine od koje se magli zrak ili zimi kad se bura dere, a vatra iz kamina lijepo grije, doživjet ćete pravo iskustvo kojeg je hrana zbog koje ste vjerojatno došli – samo dio.

Od predjela, domaćeg pršuta, maslina, sireva, lepinja, povrća na sve načine, i pogotovo ako dolazite zimi - juhe ili gulaša koji će vas vratiti u bakinu kuhinju, bit ćete već siti, ali ne smijete propustiti ni glavno jelo niti što god da se nudi za desert - kremšnite, tradicionalna šibenska torta ili štrudl od sira.

S ljubaznim domaćinima možete se dogovoriti i za ručak ili večeru po narudžbi, za veće grupe ili posebne prilike poput vjenčanja i drugih proslava. Ili nazovite da budete sigurni da nećete naići na takvu gužvu i doživite samo svoju Dalmaciju i opojni mir dalmatinskog sela. A jednom kad vas Rupići nahrane, priča se, redovito ćete se vraćati u Rakovo Selo. Na ručak, predah od svijeta i čašicu gušta.

Kućica za dvoje u miru i zelenilu: Šarmantnih 30 kvadrata za savršen odmor Kuća za odmor Mini Hill - 37 Kuća za odmor Mini Hill - 36 Kuća za odmor Mini Hill - 35 +33 Kuća za odmor Mini Hill - 34

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju