Predivna Istra odiše romantikom i privlači čarobnom prirodom, s lakoćom oduševi svakog gosta koji je posjeti. Istra je bogata tradicijom, povijesnom i kulturnom baštinom te nezamislivim prirodnim ljepotama. Plavetnilo mora i svježi morski zrak pretvaraju ju u pravi mediteranski raj na zemlji. Priključimo li tu sunčane vinograde podignute na crvenoj zemlji te strast i ljubav lokalnog stanovništva prema kuhinji i bogatstvu aromatičnih namirnica dobit ćete i pravi gastronomski biser koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga za izlete po Istri.

Bajkoviti Motovun

Iznad doline rijeke Mirne, u sjevernom djelu Istre nalazi se jedan od najpoznatijih, a po mnogima i najatraktivnijih gradova Istre, srednjovjekovni gradi Motovun. Motovun je postao veoma popularan zahvaljujući Motovun Film Festivalu. Ovaj gradić odiše posebnim šarmom te je sam po sebi spomenik kulturne, povijesne, materijalne i nematerijalne baštine. Ako planirate posjetiti Istru svakako navratite do Motovuna koji će vas očarati svojim posebnim ambijentom.

Motovunom dominira romaničko gotički zvonik nazubljenog kruništa iz 13. stoljeća smješten do Župne crkve Sv. Stjepana iz 17. stoljeća. Na središnjem se gradskom trgu nalazi i romanička komunalna palača, najveća profana zgrada u Istri iz tog razdoblja. Osim povijesnog značaja tu se nalazi i mnoštvo tradicijskih običaja i vrijednosti, koje se generacijama prenose na pokoljenja.

Prirodni ambijent Motovuna je uistinu spektakularan. Pogled sa zidina na dolinu rijeke Mirne oduzima dah. Nemojte propustiti šetnju motovunskom šumom, koja se prostire duž doline rijeke Mirne, a najpoznatije je stanište tartufa, podzemne gljive kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva. Kvaliteta istarskih bijelih tartufa, čija je sezona od rujna do prosinca, po mnogima se može mjeriti s onom najboljih talijanskih ili francuskih tartufa.

Istarske toplice

U blizini Motovuna prema Buzetu, usred netaknute prirode, nalazi se prirodno kupalište Istarske toplice. Ljekovita termalna voda, mir i ljepota prirode nude vam jedinstvenu atmosferu za potpuni odmor tijela i duše. Iznad samog Lječilišta uzdiže se 85 metara visoka nadaleko poznata stijena gorostas, ispod koje se nalazi izvor ljekovite vode Sv. Stjepan.

Izvor je poznat po visoko sumpornoj optimalno radioaktivnoj i toploj vodi punoj minerala za koju je znanstveno i u praksi dokazano da pospješuje liječenje kroničnih reumatskih bolesti, dermatoloških bolesti, bolesti gornjih dišnih puteva, ginekoloških bolesti i postoperativnu rehabilitaciju. Prirodna ljekovitost vode izdvaja Istarske Toplice od ostalih europskih termalnih izvora i svrstava ih među prva tri mjesta u Europi po kvaliteti i ljekovitosti vode. Izvor se koristio još u antičko doba.

U njegovoj blizini pronađeni su natpisi u kamenu, stari rimski novac i nakit. Danas, su Istarske Toplice u privatnom vlasništvu te imaju status lječilišta u kojem se osim primjene prirodnih ljekovitih činitelja, vode i fanga, provode i sve ostale procedure fizikalne terapije pod stručnim specijalističkim nadzorom. Predivna priroda koja okružuje ove toplice će vas očarati, ljekovita terminalna voda izliječiti, a programi u wellnessu regenerirati. Crno jaje vam donosi posebnu ponudu koja uključuje 3 dana i 2 noćenja s polupansionom i kupanjem u termalnom bazenu, sve za 2 osobe i djecu do 5 g. za samo 1099 kn.
 

U cijenu je uključen 2x polupansion- doručak i večera, najam štapova za nordijsko hodanje, svakodnevno kupanje u bazenu s prirodnom termalnom vodom, besplatan parking te besplatan wifi.

Parenzanom krenite put Livade i Oprtlja

Predivni vidikovic, netaknuta priroda, šarmantne istarske kamene kuće će vas očarati. U svom istraživačkom pothvatu, bilo da pješačite ili se krećete na dva kotača, nemojte propustiti kušati neka od najboljih hrvatskih vina.

Veliki Hum

Za Hum se smatra da je najmanji gradić na svijetu. U njemu živi svega dvadesetak stanovnika, a predivne kamene zidine i pogled na zelenilo će vas očarati. Ovaj grad je kao iz bajke i svakako vam savjetujemo da ga posjetite i doživite njegovu veliku priču.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju