Gorski kotar je zelena oaza koja povezuje kontinentalnu i mediteransku Hrvatsku. Može se pohvaliti mnogim prirodnim ljepotama koje će zagolicati maštu svakog gosta. U okrilju prekrasnih planinskih masiva, zelenih šuma, bistrih i modrih jezera, divljih rijeka te brojnih izvora, potoka i rječica pronaći ćete idealno utočište za odmor tijela, uma i duha. A želite li iskusiti jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj savjetujemo vam da se uspnete na najviši vrh Gorskog kotara koji se nalazi na Bjelolasici.

Bjelolasica je najviša planina Gorskog kotara, dio je gorja Velika Kapela, s najvišim vrhom Kula. Najviši vrh Bjelolasice smjestio se na 1534 metara nadmorske visine, a ono po čemu je veoma poseban je nezaboravan pogled na Krk, Cres, Lošinj, Kvarnerski zaljev, a u daljini Julijske Alpe,Risnjak, Ravnu Goru, Velebit…

Bez imalo sumnje ovo je jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj koji će vas svakakvo zadiviti. Bjelolasica je ime dobila po uskom, svijetlom hrptu, koji se ističe iznad šumskog pojasa, osobito zimi kad je pod snijegom. Unatoč strmim stranama, visini i vapnenačkoj građi, hrbat Bjelolasice nije ni oštar ni kamenit, nego, travnat i bogat raznolikim planinskim biljem, a padine su mu pokrivene šumom.

Šetnja i planinarenje po hrptu Bjelolasice je pravi doživljaj u svako godišnje doba. Do najvišeg vrha Kule vodi nekoliko staze koje se križaju. Jedna staza je veoma strma i kraća te je namijenjena iskusnijim planinarima, dok je druga duža i lagodnija te namijenjena rekreativcima.

Postoji još niz šumskih staza kojima možete istraživati predivnu prirodu ovog kraja i uživati u svježem zraku. Prekrasna priroda Bjelolasice će očarati svakoga tko se uputi u osvajanje ove planine. Zelena oaza, šareno ljekovito bilje i predivni proplanci planinare i šetače pozivaju na odmor i predah. U šetnju rekreativnom stazom možete povesti i djecu te kućne ljubimce. Ako se odlučite krenuti na Bjelolasicu svakako vam preporučujemo da sa sobom ponesete dovoljno hrane i pića u ruksacima kako bi mogli uživati u pikniku s pogledom na čarobnu prirodu ovog kraja.

Bjelolasicu je dobro posjetiti u sva godišnja doba. Ako ste željni avanture te svoj odmor volite provesti aktivno možete se okušati u brdskom biciklizmu, naime Bjelolasica nudi kilometre i kilometre cesta na kojima možete uživati u bicikliranju. Volite li više vodene sportove, a adrenalinski ste tip, svakako iskušajte rafting po nekoj od brzih rijeka ovog kraja. Ovaj kraj nudi još jahanje,lovni turizam te pregršt neotkrivenih zelenih šumskih staza na kojima ćete se u potpunosti stopiti s prirodom.

Nakon aktivnog provedenog dana uživajte u lokalnim specijalitetima i slušajte priče gostoljubivih domaćina. A tražite li smještaj Crno jaje vam donosi posebnu ponudu koja uključuje 3 dana i 2 noćenja ili 6 dana i 5 noćenja za 4 ili 6 osoba u apartmanima Lara već od samo 649 kn. Predivni toplo namješteni apartmani Lara smjestili su se u selu Jasenak koje se nalazi na samom putu prema nekadašnjem Hrvatskom olimpijskom centru. Svojim gostima apartmani Lara nude besplatan parking i Wi-Fi. Apartmani su opremljeni TV prijamnikom, spavaćom sobom, kupaonicom i kuhinjom te sušilom za kosu i posteljinom.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju