Sretni su oni koji imaju priliku raditi ono što zaista vole, a Maja Brekalo može se pohvaliti poslovima koji su joj ujedno i omiljeni hobi što veseli i ispunjava. No vesele i sve one koji godinama prate njezin rad na blogu Delicious and Healthy by Maya.

Stjuardesa, zaljubljenica u zdravu hranu, fotografkinja i autorica kuharice što se neumorno penje na ljestvicama popularnosti, Maja Brekalo predstavila je svoj prvi bestseller Moja sretna hrana u izdanju Planetopije uz podršku trgovina bio&bio.

Na terasi bio bistroa Zrno plava limunada i zeleni smoothie poslužili su kao uvertira u razgovor o knjizi koja će razveseliti sve one koji žele jesti fina, zdrava i jednostavna jela na koja ne trebaju potrošiti bogatstvo kako bi kupili sve potrebne namirnice.

Moja sretna hrana donosi veganske recepte za svaki dan – od slanih i slatkih hranjivih doručaka, brzih ručkova i jela na žlicu, jela nadahnutih Dalekim istokom do bezgrešnih deserata. Osim recepata, Maja potpisuje i stiliziranje hrane te fotografije jela.

Majin stil pisanja ne pravi razliku između iskusnih kuhara i početnika u kuhinji; svatko tko to poželi može pronaći djeliće slagalice potrebne da bi se zaokružila vlastita priču i uklopila se u svakodnevicu - te se pritom dobro zabave pripremajući jela kojima ne nedostaje slasti, kao ni kreativnosti.

Maja Brekalo: Moja sretna hrana - 4 Maja Brekalo: Moja sretna hrana - 4 (Foto: Petar Santini)

Moja sretna hrana riznica je recepata i fotografija koje predstavljaju svu raskoš pomno pripremljenih jela, kao i korisnih savjeta o tome kako osmisliti jelovnik što čuva zdravlje i mladolik izgled te prije svega – uveseljava. Već sljedeće godine bit će objavljena i Majina prva kuharica na engleskom jeziku koju objavljuje za američkog izdavača.

„Sad kad imate ovu knjigu u rukama, najvažnije što trebate znati o meni je da obožavam hranu i sve vezano za hranu. Volim smišljati zdrave cjelovite recepte, volim kuhati, fotografirati hranu, čitati kuharice, čak me veseli i kupovati namirnice.

Nadam se da ću barem dijelom na vas prenijeti svoju strast i uspjeti vas nadahnuti i motivirati da svakodnevno pripremate hranjive i ukusne obroke bez brojenja kalorija ili grižnje savjesti zbog onoga što jedete“, otkriva autorica.

Osluškujući komentare posjetitelja na predstavljanju kuharice, Maja već "na prvu" nadahnjuje riječima – i jelom. Toplo-hladna proteinska salata s „pancetom“ od kokosa izazvala je oduševljenje bez obzira na „gastronomsku orijentaciju“. I ljubitelji mesa i oni koji ga izbjegavaju u širokom luku ostavili su prazne tanjure te riječi hvale o fino začinjenom slanutku i kokosu koji mami umamijem i dimljenom aromom. Već je na prvi tanjur Maja osvojila nove istomišljenike koji su se uvjerili u jedno od njezinih kulinarskih načela o tome kako začini i začinske trave imaju jako važnu ulogu - jer već i mala količina tih moćnih dodataka može transformirati jela i učiniti ih neusporedivo ukusnijima.

Maja Brekalo: Moja sretna hrana - 7 Maja Brekalo: Moja sretna hrana - 7 (Foto: Petar Santini)

„Ne treba zanemariti blagotvorni učinak koji začini i začinske biljke imaju na organizam. Većina ih pozitivno utječe na probavu, a neki začini, poput kurkume, cimeta i đumbira, imaju značajna protuupalna svojstva, potiču cirkulaciju i izmjenu tvari u organizmu pa je to još jedan važan razlog da ih uključimo u svakodnevnu prehranu“, jedna je od mudrosti iz Majine kuharice.

Sastojci koje koristi i recepti koje osmišljava nisu samo u službi dobrog osjećaja, nego i odgovornosti prema Zemlji.

„Nastojim kupovati ekološki uzgojene i proizvedene namirnice kad god je to moguće. To mi je važno zbog kvalitete namirnica koje unosim u svoje tijelo, ali i zbog održivosti moje prehrane jer sam svjesna da svojim svakodnevnim odlukama i postupcima doprinosim očuvanju ili daljnjoj devastaciji našeg planeta“, tvrdi autorica.

„Kao učiteljica zdravog kuhanja i velika pobornica održivog načina života, Maja Brekalo niz godina svoju strast za ukusnom i cjelovitom hranom biljnog porijekla prenosi na tisuće svojih pratitelja i polaznika radionica, inspirirajući ih da i sami žive zdravije i sretnije. Sudjelovala je u brojnim projektima vezanim za održivi život, u suradnji s globalnim brendovima i institucijama koji se ističu u promicanju održivosti, poput Ureda za klimatske promjene Ujedinjenih naroda i drugo“, otkriva Majin tim.

Među Majinim je obožavateljima i Eva Herzigova, supermodel, glumica i ljubiteljica zdrave hrane koja je otkrila kako je silno veseli izlazak Majine prve kuharice jer su njezini divni recepti već dugo inspiracija za životni stil njezine cijele obitelji.

I Jessica Prescott, autorica kuharice Wholy Goodness, napominje kako nas Majini recepti nikad neće iznevjeriti.

„Ona ima jedinstven talent za kombiniranje zdravih namirnica i od njih stvara nesmiljeno ukusna jela, koja obožavam kuhati i jesti“, kaže Jessica, a u pohvalama joj se pridružuje i Aileen Cox, autorica kuharice The Baby Led Feeding Cookbook.

„Maja Brekalo jedna je od najpoticajnijih, najutjecajnijih kuharica koje pratim. Njezini su recepti jednostavni, a fotografije prekrasne. Svi u mojoj obitelji njezini smo veliki obožavatelji!“, kaže Aileen Cox.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju