Patite od božićne preopterećenosti? Niste jedini. Iako je ovo često najveseliji period u godini, za neke može biti i najstresniji. Zahvaljujući stresu koji nam se skuplja u predblagdansko vrijeme, mnogi od nas se osjećaju potišteno, a ako se poklopi i prezaposlenost to može utjecati na naše mentalno, ali i fizičko zdravlje. Možda nećemo letjeti s uredskih zabava na piće s prijateljima, ali za Božić obično imamo dodatni pritisak da sva naša druženja strpamo u svega nekoliko kratkih dana.

U nastavku potražite nekoliko savjeta kako se što bolje i kvalitetnije odmoriti u nadolazeće blagdansko vrijeme.

Odvojite vrijeme za sebe

Odredite vrijeme da se odvojite od Božića i zapamtite da je to samo jedan dan – stoga, ako nije savršen, uvijek postoje drugi dani. Dajte si malo vremena da pritisak Božića ne bude nemilosrdan i nešto čime ste zaokupljeni iz dana u dan.

Proširite slavlje Božića

Pokušajte rasporediti Božić na nekoliko dana kako ne biste imali sav pritisak 25. prosinca. Neka lijepe stvari budu na redu i u danima koji slijede nakon ili onaj dan koji  vama odgovara. Zašto ne bisite razmišljali izvan okvira i ovaj Božić proveli na odmoru? Crno Jaje vam donosi odlične ponude o kojima ozbiljno morate razmisliti. Posjetite hotel Matija Gubec u Stubakima (1.398 kn za dvije osobe) ili Hotel Picok u Podravini (1.340 kn za dvije osobe).

Usredotočite se na zahvalnost

Ako svaki dan provedete samo minutu u razmišljanju o zahvalnosti, božićno će razdoblje biti radost kakva bi trebala biti. Napravite adventski kalendar od jedne stvari dnevno na kojoj ste zahvalni. To će vas pripremiti za dobar Božić.

Usredotočite se na davanje

U psihologiji je dokazano da je stvarno dobro za ljudski um kada se čovjek samo fokusira na davanje drugima. Ovo možete na način da date malo svog vremena, pružiti nekome ruku pomoći, priuštite članovima svoje obitelji radost što vas vide, date sezonski pozdrav strancu.

Dopustite sebi primanje

Mindfulness nas uči da se usredotočimo na trenutak bez osuđivanja. Vježbajte to za to vrijeme na sljedeći način: Pusti malo i uživaj. Čak i vrhunski sportaši uzmu malo slobodnog vremena. Dozvolite sebi da jedete više, slavite više, pa čak i ostanete budni kasnije, ako to ne možete učiniti tijekom Božića, kada možete?


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju