U siječnju je u Wall Street Journalu objavljen "strogo povjerljivi" dokument tvrtke Diageo, proizvođača Johnnieja Walkera, u kojem se navodi da tvrtka razmišlja o nekim novitetima poput aromatiziranih viskija ili varijacija sa slabijim udjelom alkohola što je izazvalo val negodovanja.

Scotch Whisky (škotski viski) naziv je zaštićen britanskim zakonom. Ta "voda života" mora se proizvoditi u Škotskoj od ječma, kvasca i vode, te stariti tijekom tri godine u hrastovim bačvama te imati minimalno 40 posto alkohola.

"Johnny Walker ne može odjednom raditi viski od jagode i isporučivati ga Kini kao viski od jagode", objašnjava Matthew Pauley, asistent u Međunarodnom centru za varenje i destiliranje pri Sveučilištu Heriot-Watt u Edinburghu.

Udruga škotskog viskija (SWA
), kojoj je glavni cilj sačuvati međunarodni ugled toga pića, ne odbija baš sve. "Inovacija je važna za sve industrije i nema prepreka za proizvodnju novih proizvoda od škotskog viskija", kazao je jedan glasnogovornik.

No ne smije se unijeti "ni najmanja konfuzija među potrošače", naglašava. Oglašavanje tih novih proizvoda ne može ni u kojem slučaju "sugerirati da se radi o škotskom viskiju kad on to nije".

Diageo je potvrdio da radi sa SWA na nizu inovacija, ali je glasnogovornica naglasila: "Nikad nećemo kompromitirati kvalitetu i integritet škotskog viskija".

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju