Žestoka pića s višim postotkom alkohola imaju impresivno dug rok trajanja. Neki će reći da neotvorena žestica u originalnom pakiranju može trajati vječno.

I dok će pivo izgubiti na okusu sat-dva nakon točenja, a vino dan-dva nakon otvaranja boce, sadržaj boce viskija bit će pitko i godinu dana nakon što ste je prvi put otvorili.

Ipak, važno je istaknuti da samo zato što se viski ne kvari ne znači da će njegov okus biti savršen. Nakon 1 do 2 godine od otvaranja boce većina viskija počinje gubiti okus i potentnost kao posljedica oksidacije. 

Dobro skladištenje je ključno

Što možete učiniti da biste uživali u nepromijenjenom okusu viskija i dugo nakon što ste otvorili bocu?

Odgovarajuće skladištenje otvorene boce viskija je ključno za njegov okus i kvalitetu. Pripazite da bocu držite na hladnom i tamnom mjestu koje nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Idealno bi bilo držati viski na temperaturi od 12 do 15 Celzijevih stupnjeva – po mogućnosti u tamnom podrumu ili nekom sličnom mjestu.

Viski možete preliti iz otvorene boce u manju staklenu bocu s čvrstim poklopcem kako biste ograničili količinu kisika s kojim viski dolazi u kontakt.

Natopljeni alkoholom: Ovi svjetski kolači rezervirani su samo za odrasle Britanski božićni 'puding' Francuske kolače rum baba možete prekriti i čokoladnom glazurom Karipska crna torta s rumom +0 Irska torta s tamnim pivom