Francuska salata tradicionalno se priprema od majoneze, kuhanog krumpira i jaja, kiselih krastavaca, mrkve i graška, i protivno njezinu imenu – nema nikakve veze s Francuzima.

Ova vrsta salate zapravo je varijanta ruske ili Olivierove salate, koja se spremala sredinom 19. stoljeća u visokim moskovskim krugovima kao predjelo s dodatkom telećeg jezika, jastoga, kavijara i drugih luksuznih namirnica.

Iako je potpuni recept originalne ruske salate ostao tajna sve do današnjih dana, ovo se jelo prepoznaje po komadićima mesa i ribe koji se dodaju kuhanom povrću, jajima i kiselim krastavcima.

Upravo zato oplemenite okus ''francuske'' salate ruskim elementima:

1.  U salatu nasjeckajte kockice ohlađenog pilećeg i purećeg mesa ili natrgane komade paprene govedine koju ste kuhali nekoliko sati na vrlo niskoj temperaturi tako da budu mekane, sočne i da otpadaju s kosti.

2. "Francusku" oplemenite komadićima suhomesnatih proizvoda poput domaćih kobasica, kuhane šunke ili vratine. Važno je da svi sastojci budu otprilike iste veličine kako bi se najbolje sljubili te da se mogu lako žvakati. Pršut zato radije poslužite sa strane.

3. Za Badnjak se umjesto mesne baze možete odlučiti za komadiće dimljene ribe poput lososa, tune, grdobine ili pastrve. U obzir, dakako, dolaze i pečeni komadi ribe, a na raspolaganju vam je sve od slatkog šarana, preko ''neutralnog'' oslića, do bakalara ili haringe.

4. Okus majoneze (i cijele salate) oplemenite svježim začinima: u gotovu majonezu umiješajte sitno nasjeckane zelene dijelove peršina, bosiljka i vlasca, komadiće kopra ili neki drugi okus po želji.

5. Dobro uravnotežen obrok sastoji se od slanih, slatkih, gorkih i kiselih dijelova. Ako osjećate da imate previše slanih ili slatkih komponenti, pokušajte ih balansirati pomoću kockica kisele jabuke, s malo senfa, ili jednostavno pridružite više kiselih krastavaca. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju