Koliba koja zapravo nikad nije postojala. Tako Finci okupljeni u firmi Neste reklamiraju svoj najnoviji proizvod, kolibu Nollu, prototip koji je tek izašao na tržište, a planira ih se napraviti još.

Cilj im je stvoriti mjesto u kojem čovjek može živjeti bez ikakva utjecaja na okoliš, nula otpada, nula otisaka i gotovo nula emisija. Koje djeluje tako kao da i ne postoji.

To su i postigli s Nollom, prototipom kolibe koja funkcionira na električnu energiju koju stvaraju solarni paneli poslagani po čitavom krovu i izgledaju poput ogledala koje također reflektira toplinu, održavajući ugodnu temperaturu iznutra bez potrebe za klimom. Mala pećnica unutar kolibe, namijenjena i kuhanju i grijanju, radi na obnovljivi dizel koji proizvodi ista firma, od 100-postotnog otpada.

Koliba je izgrađena od drva koje se osiguralo lokalno, a unutrašnjost od održivih tekstila poput lana, bambusa i jute. Namještaj je također finskih brendova koji koriste reciklirane materijale u svojim proizvodima, dok je suđe moguće kompostirati.

"S kolibom Nolla posjetiteljima želimo omogućiti moderan život usred prirode, s minimalno zagađenja", poručili su iz Nestea. Nolla je trenutčno smještena u Vallisaari, otoku udaljenom 20-ak minuta brodom od Helsinkija.

No ova koliba može se sastaviti bilo gdje. Sve što je potrebno jest nekoliko para ruku, bez teških alata.

Petra među ljudožderima: ''Hvala ti, Bože ili šumski duše, na tom nestvarnom iskustvu!'' Dani tribe - 23 Papua - 21 Papua - 5 +72 Dani tribe - 21

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju