Kulturna manifestacija Noć kazališta, koja okuplja sve zainteresirane kazališne institucije u Hrvatskoj u jedinstvenom godišnjem događanju posvećenom približavanju kazališne kulture što većem broju ljudi, u svojem će se sedmom izdanju održati u subotu 21. studenoga na 78 lokacija u 42 hrvatska grada, a prvi puta inicijativi se priključila i jedna lokacija hrvatskog Zagorja.

Program sedme Noći kazališta predstavljen je u srijedu na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava, koje je i idejni pokretač manifestacije.

Ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava Željko Šturlić istaknuo je da će ove godine u sklopu Noći kazališta svoja recentna ostvarenja i aktualne repertoare predstaviti 85 institucija koje će prikazati 125 predstava uz 80-ak popratnih programa. No, te brojke nisu konačne jer se program neprekidno nadopunjava, napomenuo je.

'To znači da je dobro popraćen i da uza sve probleme s kojima se kazališna branša suočava, ipak odolijevamo udarcima. Bit će to jedan pravi kazališni praznik, prava 'fešta od kazališta'', poručio je Šturlić.

Voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac istaknula je da se manifestacija ove godine održava pod sloganom "Bit(n)i ili nebit(n)i", kako bi se usmjerila dodatna pozornost na bitnost kazališta, kao poruka institucijama da s još većom snagom podrže tu inicijativu.

Posebno je pohvalila reakciju brojnih malih amaterskih kazališta diljem Hrvatske, koja izuzetno agilno reagiraju na inicijativu, što je i bio jedan od ciljeva, kako bi im se omogućila veća vidljivost na nacionalnoj razini, kazala je.

'Posebno nas veseli da smo postigli svoj cilj i u tome da su zahvaljujući ovoj inicijativi kazališta općenito promijenila pristup publici, da sve više otvaraju vrata, dopuštaju publici da vidi što se događa i iza kulisa', dodala je.

Inicijativi su se i ove godine priključile druge europske zemlje, koje su prepoznale značaj i ulogu njezina održavanja, napomenula je Kruljac, pa će tako istoga dana u sklopu Europske noći kazališta svojim programima sudjelovati brojne institucije u još sedam zemalja – Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

Noć koja se protegnula na čitav dan

Iako je manifestacija nazvana Noć kazališta, brojne institucije s programima počinju već u subotu ujutro, a najduži program ove godine ima zagrebačka Scena Ribnjak, koja s programom počinje prva, u ponoć i minutu, a ponudit će šest predstava te bogat popratni program, a sve će završiti iza ponoći 22. studenoga.

Ravnatelj Centra mladih Ribnjak i voditelj Scene Ribnjak Nebojša Borojević istaknuo je da će program započeti koncert Zorana Predina i Damira Kukuruzovića već u petak navečer. Ono što je ideja čitavog programa je da taj prostor, koji nije prostor klasičnog kazališta, u jednoj noći prikaže sva područja kazališnog stvaralaštva kako bi u tome rasponu – od dječjeg kazališta, preko onog za odrasle, amaterskog itd., a sve isprepleteno s glazbom, odrazilo sve "ono što bi kazalište mogo biti", kazao je Borojević.

Tri su premijere u Noći kazališta: u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb premijerno će biti prikazana predstava "Na kraju tjedna" Bobe Jelčića; u HNK-u Varaždin bit će premijerno postavljen Moliereov "Škrtac" u režiji Vinka Brešana, a RI-teatar iz Rijeke upriličit će svečanu premijernu izvedbu kabaretske komedije "Autotrolej i mi 4 – The Next Generation" redatelja Bojana Lakoša.

U Zagrebu u manifestaciji sudjeluje čitav niz kazališta i institucija, a programu se u glavnome gradu pridružio i portal Teatar.hr, koji će velikim tulumom u zagrebačkom klubu Vinyl za sve posjetitelje Noći kazališta, koji će trajati do ranih jutarnjih sati, obilježi kraj programa svojeg tjedna dodjele Nagrada Teatar.hr.

I ove godine u programu sudjeluje samo jedan otok, ponovno Šolta, gdje će se odigrati čak tri predstave, sve tri u produkcijama amaterskih kazališta Sulet i Moreta. Gordana Burica iz amaterskog kazališta Sulet (po starom imenu za Šoltu) istaknula je kako kazališna umjetnost na Šolti ima veliku potporu lokalne samouprave, a ono na što je posebno ponosna je to što kazalište uspijeva angažirati i brojne mlade ljude.

Ugošćuju se i kazališta izvan Hrvatske, pa će tako Gradsko kazalište Đurđevac biti domaćin kazalištu iz Slovenije, dok će sami Đurđevčani biti gosti u Gradskom kazalištu Jastrebarsko, gdje dolazi i Teatar Fedra iz Bugojna.

Prvi put u Noći kazališta sudjeluje i Zagorje, gdje će u Festivalskoj dvorani u Krapini biti upriličena pretpremijera predstave "Loptice". Kazalište Virovitica, osim u matičnom kazalištu igrat će i u Gradskom kazalištu Požega, a u mjestu Gata, koje se smjestilo ispod planine Mosor 25 kilometara istočno od Splita, igraju četiri predstave uz opširan popratni program – koncerte, degustacije specijaliteta i izložbu.

Bogat program ljubitelje "daski koje život znače" očekuje diljem Hrvatske a, osim predstava, Noć kazališta kao i uvijek donosi niz popratnih programa – ove ih je godine osamdesetak i uključuju koncerte, razgledavanja kazališta, partyja, druženja s glumcima, glazbene performanse i izložbe. Većina je programa besplatna, a oni koji nisu bit će dostupni po vrlo popularnim cijenama.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Detaljni program Noći kazališta 2015. dostupan je na službenoj internetskoj stranici Noći kazališta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju