Možete biti impresionirani mostovima, tunelima i još mnogočime, ali kad je riječ o građevinama, najveći kraljevi su ipak neboderi! Od 19. stoljeća kad je napravljen prvi, fasciniraju staro i mlado, a nebodere s ovog popisa svakako bi valjalo posjetiti!

Burj Khalifa, Dubai

Broj katova: 211

Trenutno najviša zgrada na svijetu (i tako će ostati najmanje do 2019.) Burj Khalifa dobro je znana po scenama iz filma Mission Impossible – Ghost Protocol, kad se po njoj verao i skakao najpoznatiji scijentolog, Tom Cruise. U zgradi se nalazi nevjerojatnih 58 liftova, a trenutno drži 19 prvih mjesta u kategoriji 'najviši/najveći'. U ovom neboderu se nalazi i najviši klub na svijetu, smješten na 144. katu, ali ako vam baš ne prija visine možda bolje da plešete negdje drugdje…

One World Trade Center, New York
Broj katova: 94

Nažalost, svi znamo kako su nesretno završili slavni Blizanci, pa su Njujorčani umjesto njih prošle godine završili gradnju One World Trade Centra, najviše zgrade na zapadnoj hemisferi i četvrte na svijetu. Posebno su impresivni liftovi, koji vas na vrh zgrade, odakle puca pogled na grad, dovedu za nevjerojatnih 60 sekundi. Neboder je visok simboličnih 1776 stopa (1776. je potpisana Deklaracija o neovisnosti).



The Shard, London
Broj katova: 95

Impresivan primjerak neofuturizma, Shard je najviša zgrada u Europskoj uniji. Dizajnirao ju je slavni arhitekt Renzo Piano, a unutar nje naći ćete razne dućane, apartmane, urede, restorane, kafiće te čak i jedan hotel. Tako da zapravo, u slučaju da ovdje radite, iz zgrade ne morate praktično nikad ni izlaziti. Možda je najzanimljiviji podatak da kroz zgradu prolazi 200 milja kablova, što je jednako udaljenosti od Londona do Pariza.

Šangaj Tower, Šangaj
Broj katova: 128

Ovo čudo, otvoreno ovo ljeto, toliko je veliko da ga čini devet međusobno povezanih zgrada! Visok je 632 metra i ima ukupno 380 tisuća kvadrata. I ovdje dominiraju uredi, ali ako imate viška novaca, možete si priuštiti i poneki lijepi stan. Mjesta za odmor ima koliko vam srce želi, teretane, saune, dvorane, u ovom tornju doslovno nema čega nema…

HSB Turning Torso, Malmo
Broj katova: 54

Naravno, u usporedbi s prije nabrojanima, ovaj izgleda kao mala beba. Ali uzevši u obzir prosječne visine zgrada u skandinavskim zemljama, ovaj neboder u Malmou je pravi pravcati div. Njegovu izradu potpisuje Španjolac Santaigo Calatrava, a recimo i da je popularni letač iz svemira, Felix Baumgartner, skočio s ovog nebodera prije devet godina.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju