Nonsuch
Henrik VII je imao velik apetit, ali i nimalo manje izraženu ljubomoru, pa nije mogao podnijeti činjenicu da ga se smatra manjim vladarom od njegovih prethodnika. Pošto mu se nije svidjela palača u kojoj je stolovao, dao je sagraditi novu, koja je trebala izraziti njegov status kralja Francuske. Uspio je...

Domus Aurea
Zlatna kuća pripadala je rimskom vladaru Neronu. U svoje vrijeme bila je najveća privatna rezidencija svijeta. U to vrijeme Rim je bio prepun nelogično građenih ulica i uličica te nije bilo mjesta za gradnju tako velikih palača. Stoga je Neron, nakon velikog požara, samome sebi pripisao dovoljno zemljišta kako bi izgradio ovu veličanstvenu palaču. Planirano širenje? Vjerojatno...

Alhambra
Ovu tvrđavu u Španjolskoj izgradili su Mauri u 14. stoljeću, a služila je kao sjedište nekoliko sultana. Palača je izgrađena tipičnim Maurskim stilom i dekorirana je rezbarenim kamenom. Palača je dizajnirana tako da kroz nju uvijek puše lagan povjetarac - preteča klime!

Zimska palača
Nalazi se u St. Petersburgu, bila je dom nekolicini ruskih vladara, a napad na nju 1917. godine zauvijek je promijenio lice Rusije. Palača ima preko 1500 soba, a u najveću stane 10.000 ljudi! Čak ima i privatnu katedralu...


Blenheim
Palača Blenheim je jedina palača u Britaniji koja nije kraljevska. Na dar ju je dobio vojvoda od Marlborougha za svoje zasluge u Španjolskom ratu. Palača je jedan od najvećih u Britaniji i rodno je mjesto Winstona Churchilla.

Potala
Ova palača nalazi se u Lhasi u Tibetu, dom je Dalaj Lame i najviša je nastajena palača na svijetu. Palača ima čak trinaest katova i nekoć je bila najveća naseljena građevina na svijetu. Danas se sastoji od crvenog i bijelog dijela, koji su izgrađeni u različitim vremenskim razdobljima.

Carska palača
Carska palača u Tokiju privatna je rezidencija Japanskog cara i to od dana je Tokijo postao glavni grad umjesto Kyota. Iako nije vizualno atraktivna kao ostale palače, svojedobno je bila vrijednija od Kalifornije. No ono po čemu je palača najposebnija, je činjenica da se u parku koji je okružuje nalazi čak 20% stabala ovoga grada.

Schonbrunn
Schonbrunn je nekoć bila ljetna rezidencija Habsburških vladara. Današnju palaču završila je Marija Tereza, majka Marije Antoinete. Ovdje je Mozart svirao za caricu kada je imao samo šest godina. Palača ima 1441 sobu i okružuju ju impresivni vrtovi. Unatoč velikom broju soba, unutar palače nema kuhinje - ona se nalazi u pomoćnoj zgradi!


Zabranjeni grad
500 godina je Zabranjeni grad bio dom kineske carske obitelji. Smještena u samom srcu Pekinga, najveći je kompleks palača na svijetu, dvostruko veći od Vatikana. Kompleks sadrži čak 9.999 soba.

Versailles
Versajska palača nalazi se samo nekoliko minuta vožnje od Pariza, naravno ako vas promet posluži. Prvotna namjena bila joj je lovačka kuća za kralja Luja XIII. Njegov nasljednik, Luj XIV. proširio je palaču i pretvorio je u rezidencijalnu građevinu i središte svog carstva. Palača je u svoje vrijeme bila poznata kao mjesto luksuza i razvrata u kojem su bogataši svakodnevno priređivali zabave i koncerte dok je narod gladovao.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju