Odmah nakon Praga po veličini, ali i po odličnom izboru za raznorazne užitke, u Češkoj se državi ističe grad Brno. Položajem u središtu Južne Moravske, na mjestu gdje se spajaju Svitava i Svratka, nameće se kao dobra ideja za jednodnevni posjet svima koji putuju u češku prijestolnicu. Više od toga za razgled i upoznavanje grada neće vam ni trebati.

Turizam nije u prvom planu

Brno naizgled nije turistički grad, a u to ćete se uvjeriti i krenete li u potragu za suvenirima ili razglednicama. Osim ako vas zadovoljava Starbucks šalica s natpisom Brno. Ipak, skroman odabir magneta i razglednica možete naći u nekim dućanima-kioscima koje krasi naziv Tabak. Iako nema suvenirnica namijenjenih turistima na svakom uglu, sadržaja za razgled grada ipak ima.

Astronomski sat Astronomski sat (Foto: Getty Images)

Od dvorca do zatvora i muzeja

Špilberk je jedna od glavnih znamenitosti grada Brna. Dvorac se nalazi na brdu iznad povijesnog središta grada, a s vremenom je prerastao u građevinu koja je kasnije poslužila malo drugačijim namjenama. Za austrijske je vladavine služio kao tamnica u kojoj su bili zatvoreni Franjo Trenk i senjski pjesnik M. A. Kuhačević. Lokacija na kojoj se nalazi najbolja je pozicija u gradu za pogled na grad iz ptičje perspektive. Danas se u dvorcu nalazi gradski muzej, pa kad ste već tamo, naučite nešto više o svojoj trenutnoj destinaciji.

Astronomski sat neobična izgleda

Najveći dio vremena i većina stvari događa se u glavnoj žili kucavici – Masarykovoj ulici koja se završava na Trgu slobode, gdje se smjestilo nekoliko najvažnijih znamenitosti grada poput stupa kuge ili astronomskog sata. Svakog dana u 11 sati ispušta po jednu kuglicu koju turisti uzimaju za uspomenu. Zašto baš u 11 sati? Legenda kaže da je švedski general tijekom švedske opsade rekao da će grad pasti prije nego što zvona odzvone podne. Vođa obrane naredio je da zvona zvone sat ranije, a švedski se general prema obećanju povukao sa svojom vojskom.

> Grad kojem se uvijek rado vraćamo: Najbrži vodič za pravo iskustvo Praga!

Pivo i gulaš za kraj

Brno ima odličnu gastronomsku ponudu, a naša je preporuka restoran Stopkova Plzenska Pivnice jer ćete gulaš koji oni poslužuju pamtiti još dugo nakon što se vratite iz Brna. Što se tiče pića, svi već znaju da se u Češkoj pije pivo. No je li vam ikad ono stiglo na vlakiću direktno do vašeg stola? U restoranu Vytopna Railway cijeli je prostor povezan tračnicama, a kad čujete da vam se vlak približava, pripremite nepce za dozu češkog piva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju