1. Grasburg u Švicarskoj

Većini turista koji putuju zbog antičkih gradova i ruševina - Švicarska uopće ne pada na pamet. No upravo je Grasburg jedan od švicarskih gradova u kojima se nalaze ostaci predivnog dvorca kojeg morate posjetiti.

2. Segestin hram na Siciliji
Nekih 75 kilometara od Palerma, u blizini grada Trapani, nalaze se spektakularne antičke ruševine - Segestin hram. Cijeli hram pomalo liči na Partenon te je odlično očuvan. Danas objekt nema krov, no ne zbog toga što je s vremenom krov propao, već što nikada nije ni izgrađen.

3. The Poulnabrone Dolomen u Irskoj
Ako ste fanatik Stonehengea, ovo mjesto odmah stavite na svoju turističku kartu. Dolomen izgleda onako kako je Stonehenge izgledao kad je bio izgrađen.

4. Asklepijev hram na Kosu
Asklepije je bio bog liječnika, sin Apolona i nimfe Koronide. Asklepijev je pandan u rimskoj mitologiji Eskulap, a bio je znan i pod egipatskim imenom Imhotep. Upravo je njegov hram na Kosu među ljepšim povijesnim hramovima koji se nalaze na ovom otoku.

5. Pottu Codinu na Sardiniji
Sardinija je smještena otprilike u sredini Sredozemnog mora te je po veličini drugi otok u Italiji i Sredozemnom moru. No ovo nije dvorac, ni hram ni zidina, već antička grobnica koja datira čak 3.500 godina prije Krista!

6. Višegrad u Mađarskoj
Višegrad je grad u Peštanskoj regiji u sjevernoj Mađarskoj, a nalazi se sjeverno od Budimpešte, na desnoj obali Dunava. Grad je najpoznatiji po ostacima srednjovjekovne utvrde i ranorenesansnog ljetnog dvorca Hrvatsko-Ugarskog kralja Matije Korvina. 2000. godine je bio nominiran za upis na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

7. Dvorac Sv. Hilariona na Cipru
Dvorac Sv. Hilariona je navodno bio inspiracija Waltu Disneyu za priču o Trnoružici. Odavde se pruža i prekrasan pogled na obalu Kirenije.

8. Efez u Turskoj
Efez, u to vrijeme poznat kao Ephesos, bio je glavni grad rimske provincije Azije, i drugi po veličini grad tada poznatog svijeta. Grci koji su dolazili u Aziju preuzimali su ustaljene kultove, a promijenila su se samo imena.

9. Pula u Hrvatskoj
Pula je grad koji je još od davnina imao veliku važnost. 45. godine prije Krista grad je bio pod upravom Rimljana i već je u to vrijeme imao 30 tisuća stanovnika. Otprilike tada su izgrađeni vodovod, kanalizacija i brojne građevine, koje i do današnjih dana svjedoče o veličanstvenosti tog našeg grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju