Talijanima priprema i uživanje u kavi predstavlja način života, ali ovisno o dijelu zemlje u kojem žive ili iz kojeg dolaze razlikuju se i navike. 20 regija i više od 8.000 gradova razasutih po cijeloj "čizmi" karakteriziraju brojne razlike. Kava u Veneciji je uglavnom punog okusa i aromatična, s notama orijentalnog mirisa vanilije. U Milanu je lagana i nježna, a u Pijemontu i Liguriji robusnija.

Nađete li se u Trstu i želite espresso u kafiću, čarobna riječ je nero, a capo je macchiato, odnosno espresso s malo zapjenjenog mlijeka. Marocchino koji se pije u Milanu karakterističan je po dodatku kakaa koji se dodaje espressu s mlijekom. U Torinu se naziva bicerin, a u Apuliji valja naručiti espressino. U Napulju se espresso iznimno cijeni, a najpoželjniji je kratak i jak.

Čisti užitak (Foto: Lavazza)

Kako biste naručili kavu poput Talijana valja imati na umu da su kave s mlijekom, poput cappuccina, caffe latte i macchiata rezervirane za jutarnje sate, a naručite li ih tijekom poslijepodneva možete čak izazvati podsmijeh. Također, takve kave se ne piju nakon jela.

Talijani u espressu uživaju brzo, vrlo često s nogu, a odlučite li sjesti u kafiću više ćete je platiti. Kraći od epressa je ristretto, a lungo ili americano je duži. Valja imati na umu da americano ipak nije toliko blag poput američke kave, a ima i osjetno manje vode na količinu kave. Kako biste brže došli sebi nakon neprospavane noći pomoći će doppio, odnosno dupli espresso.

> Kratki bonton za najveću zemlju svijeta: Što ne biste trebali raditi u Rusiji?

Latte macchiatto je mlijeko u koje se dodaje espresso, a za pripremu se koriste jednaki sastojci kao za caffe latte, no izgled im se razlikuje. Latte macchiatto bi se trebao poslužiti u visokoj čaši i pripremiti tako da se jasno vide različiti slojevi.