Već smo vas nekoliko puta upoznavali s ludim zakonima. Tako ste do sad imale prilike naučiti što ne raditi na američkim cestama, gdje smo vas u članku upozorili na koje zakone morate pripaziti ako idete na u tom smjeru, na što pripaziti na putovanjima, ali i zašto Eiffelov toranj ne smijete slikati noću.

E, pa dio ovih zakona je bio smiješan i mrtvo slovo na papiru, dok je u azijskim zemljama situacija ponešto drugačija. Ovdje ako napravite neku glupost i nepodopštinu koja nije zakonom dozvoljena, mogli bi na nekoliko mjeseci završiti u zatvoru, ili pak dobiti kaznu batinanjem, što možete očekivati u Maleziji i Singapuru. Stoga oprez, i učite na tuđim greškama.

Ukoliko ste homoseksualne orijentacije, nikako nije preporučljivo posjetiti Maleziju. Naime, ljubljenje dečka ili cure može vam priskrbiti do 20 godina zatvora, a priznajte, možda je ipak bolje spriječiti, nego liječiti. Također, Malezija je i zemlja gdje je moguće da ćete biti i javno išibani, tako da…

S druge strane, u Ujedinjenim arapskim emiratima, neke je stvari opasno širiti društvenim mrežama. Tako je Australka Jodi Magi, podijelila na Facebooku sliku automobila koji je bio parkiran preko dva mjesta za invalide. Umjesto kažnjavanja vlasnika, Magi je optužena za 'loše pisanje na društvenim mrežama o osobi' i smještena u zatvor, nakon čega je ubrzo deportirana u zemlju klokana i koala.

Također, jedna se Australka provela i mnogo gore u istoj zemlji. Alicia Gali završila je iza rešetaka na osam mjeseci, pod objašnjenjem kako je imala 'nezakonitu seksualnu vezu'. Da stvar bude gora, ona je prijavila kolege koji su je drogirali i silovali, ali je u zatvoru završila ona.

Seks van bračne zajednice mogao bi vam se obiti o glavu i u Jordanu, gdje zbog toga možete zatvoreni biti do tri godine.

U Mijanmaru ne treba se šaliti s vjerskim osjećajima. Novozelanđanin Phil Blackwood zaglavio je 13 mjeseci u ćeliji bez prozora, gdje se svjetlo nikad nije gasilo, a sve zbog toga što je na Faceooku objavio fotošopiranog Budu koji nosi slušalice i promovira povoljne cijene pića. O uvjetima u zatovru dovoljno govori da su mu društvo pravili ubojice i dileri, a i činjenica kako je izgubio 20 kilograma.

Već vam je dobro poznato kako su zakoni u Singapuru prilično oštri, pa zbog žvakanja kauguma, bacanja smeća, pušenja cigareta na nedozvoljenim mjestima možete biti gadno kažnjeni. Tamo se jednom, još prije dvadesetak godina, zaigrao američki tinejdžer Michael Fay, te odlučio išarati nekoliko automobila i ukrasti prometni znak. Kladimo se da je dobro zapamtio svoju glupost, s obzirom da je kažnjen sa 6 udaraca prutom.

Kad se nađete na prekrasnom Tajlandu, uživajte na rajskim plažama, i neka vas, na pamet nikako ne padne reći išta protiv kralja. Mnogi su zbog neznanja već zaglavili u zatvoru, pa im se nemojte ni slučajno pridružiti. Primjera radi, jedan čovjek je ismijavao kraljevog psa, te je zbog te sitnice skoro osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu. 

Vrijeđanje Ataturka, zastave Turske i nenošenje osobne iskaznice, kriminalna su djela u Turskoj, stoga, pripazite.

Naravno, kad putujete u neku muslimansku zemlju, pokušajte zaboraviti na alkohol, a nikako nemojte svoju umjetnost pokazivati ni crtanjem karikatura s vjerskom tematikom. U svakom slučaju, poštujte zakone i sretno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju