Mlade jegulje
su jedna od najskupljih delikatesa u Španjolskoj. Kilogram ovih slatkovodnih životinjica koje se na tamošnjim ribarnicama nazivaju angulus, može postići cijenu od 1000 eura, odnosno oko 7400 kuna.

Najzanimljivije od svega je što ih ne karakterizira neki specifičan okus. Upravo zato najčešće se poslužuju na kruhu s prženim češnjakom i čili papričicama u maslinovom ulju.

Kada su sirove, ove crvolike životinjice veličine oko 10 centimetara su prozirne i sluzave, a nakon termičke obrade pobijele. Poslužite li anguluse na tanjuru, izgledat će poput tjestenine. No samo će bolji promatrači primijetiti da vaši špageti imaju oči, odnosno dvije crne točke na rubovima. Mlade jegulje u Španjolskoj se najčešće poslužuju na kruhu sa češnjakom i čilijem Mlade jegulje u Španjolskoj se najčešće poslužuju na kruhu sa češnjakom i čilijem (Foto: Guliver / Thinkstock / Profimedia.hr)
Mnogi se pitaju u čemu je tajna? Mlade jegulje ne izgledaju privlačno, nemaju intenzivan okus pa čak ni primamljivu aromu. I dok neki vjeruju da je cijela priča napuhana, i da ih ljudi jedu samo zato što su skupe, ljubitelji tvrde da ih obožavaju zbog teksture koja je mekana iznutra, a hrskava izvana.

Angulusi se nisu oduvijek cijenili u gastronomskim krugovima, a nekoć su se smatrali hranom za kokoši i svinje. U nekim dijelovima Baskije, pak, sastavni su dio tradicije, jer su se jele za Božić, Novu godinu i na blagdan svetog Sebastijana.

Za visoku cijenu djelomično je zaslužna i činjenica što je riječ o ugroženoj vrsti životinja koja je postala rijedak prizor u španjolskim vodama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju